Siirry pääsisältöön

Tulokkaat vuodelta 2020: Marjo ja Tommi Vanhala Lahdesta

Oletko harkinnut meripelastusharrastuksen aloittamista? Mietitkö, riittääkö kunto, aika ja osaaminen? Vapaaehtoisina meripelastajina toimii eri-ikäisiä miehiä ja naisia erilaisista taustoista. Joillakin on aiempaa veneilykokemusta, mutta suurella osalla ei. Esittelemme kevään aikana muutamia viime vuosien tulokkaita. Sarjan toisessa osassa harrastuksen aloittamisesta kertovat Marjo ja Tommi Vanhala Lahdesta.

Vapaaehtoinen meripelastus voi olla myös puolisoiden yhteinen harrastus. Marjo (38) ja Tommi (44) Vanhala lähtivät katsomaan Lahden Järvipelastajien infotilaisuutta syksyllä 2020.

– Olin hankkinut kesällä Meripelastusseuran Trossi-jäsenpalvelun. Huomasin somessa ilmoituksen esittelytapahtumasta. Ehdotin Marjolle, että lähdetään katsomaan, Tommi kertoo.

Seuraavalla viikolla alkoi jo tulokaskoulutus viikkotreeneissä.

– Meitä oli vain kolme tulokasta ja kouluttajat. Muita ei tavattu pitkään aikaan. Luultiin ensin, että toimintaa pyörittää tosi pieni porukka, mutta se johtuikin koronan takia tehdyistä järjestelyistä, joiden tarkoitus oli ehkäistä miehistöjen altistumista tartunnalle.

Tommi on liikkunut vesillä pienestä pitäen. Marjon ensimmäinen kosketus veneilyyn tapahtui, kun pariskunta hankki yhdessä 8,5-metrisen teräsveneen kesällä 2020.

– Meripelastustreeneissä jotkut asiat tuntuivat alkuun vaikeilta, mutta kyllä ne oppi, kun sitkeästi harjoitteli, Marjo kertoo.

– Todella hyvin meidät otettiin vastaan. Avoimesti kerrottiin kaikesta ja heti pääsi tekemään asioita, jatkaa Tommi.

Syksyn aikana Marjo ja Tommi pääsivät molemmat harjoittelijoiksi ja kesällä 2021 kansimiehiksi pelastusveneeseen.

Meripelastusharrastuksen ja muun elämän yhteensovittaminen onnistuu Marjon ja Tommin mukaan hyvin.

– Viime kesänä meni ”mepeilyyn” keskimäärin yksi päivä viikossa. Lisäksi päivystettiin pari viikonloppua. Viikoittaiset koulutusillat olivat heinäkuun ajan tauolla.

Molemmilla on miehistöön kuulumisen lisäksi myös muita tehtäviä yhdistyksessä. Marjo on hallituksen jäsen ja sihteeri sekä maaliskuun alusta lähtien myös yhdistyksen talousvastaava. Tommi toimii tukikohtavastaavana.

– Meillä on kolme päivystystukikohtaa, yksi Vesijärvellä ja kaksi Päijänteen puolella, sekä Niemen satamassa sijaitseva koulutus- ja toimistotila. Tukikohtavastaavana käyn keväällä laittamassa vesipumput paikoilleen ja sähköt päälle. Ja syksyllä taas vastaavasti laittamassa paikat kiinni. Myös pieniä korjaustöitä teen tarvittaessa itse.

Tommilla on tavoitteena edetä tulevana kesänä tai viimeistään kaudella 2023 perämieheksi yhdistyksen PV1-luokan pelastusvene Jouseen.

– Toivottavasti saan kerättyä kesän aikana riittävästi kokemusta. Kaikki perämiehen koulutuksen verkkoluennot olen kuunnellut nyt kevättalvella. Kuun vaihteessa menen tutkakurssille ja huhtikuussa mennään Marjon kanssa molemmat VHF-radiokurssille Hämeenlinnaan.

Kun kysyy, mikä meripelastusharrastuksessa on parasta, vastaavat Marjo ja Tommi kuin yhdestä suusta: vesillä oleminen. Harrastusta he suosittelevat yhteistyökykyisille ja erilaisten ihmisten kanssa hyvin toimeen tuleville ihmisille.

– Rauhallinen luonne olisi hyvä olla. Sellainen, joka pystyy rauhoittamaan omalla olemuksellaan hätääntyneitä ihmisiä.

Aloita maailman paras harrastus!

Lahden Järvipelastajien kevään rekrytointipäivä Niemen satamassa, Lahdessa lauantaina 19.3.2022 klo 14-16. Tervetuloa!

Pääkaupunkiseudun miehistöhaku on parhaillaan käynnissä ja jatkuu 13.3. asti. Lue lisää ja tule mukaan.

Myös monet muut meri- ja järvipelastusyhdistykset eri puolilla maata hakevat uusia vapaaehtoisia miehistöihinsä. Täytä yhteydenottolomake.