Siirry pääsisältöön

Tulokas vuodelta 2019: Rami Kujanpää Espoosta

Oletko harkinnut meripelastusharrastuksen aloittamista? Mietitkö, riittääkö kunto, aika ja osaaminen? Vapaaehtoisina meripelastajina toimii eri-ikäisiä miehiä ja naisia hyvin erilaisista taustoista. Toisilla on aiempaa veneilykokemusta, mutta suurella osalla ei. Esittelemme kevään aikana muutamia viime vuosien tulokkaita. Sarjan aloittaa Rami Kujanpää (50) Espoosta.

Rami Kujanpää oli miettinyt vapaaehtoiseen meripelastustoimintaan mukaan lähtemistä aiemminkin, mutta tuumasta toimeen hän ryhtyi keväällä 2019.

– Silloisen kollegan kanssa juteltiin aiheesta. Ikäni merellä liikkuneena ajattelin, että tämähän kuulostaa hyvältä. Ajankohtakin oli mitä mainioin, koska pääkaupunkiseudun yhdistysten miehistöhaku oli juuri käynnissä.

Rami täytti hakulomakkeen netissä ja sai kutsun haastatteluun.

– Se pidettiin Espoon Meripelastajien asemalla Melstenissä ja kesti noin 15-20 minuuttia. Parin viikon päästä tuli kutsu Espoon ja Helsingin yhteiseen infotilaisuuteen. Infon jälkeen kysyttiin, olenko edelleen varma, että haluan mukaan toimintaan. Olin entistäkin varmempi.

Huhti-toukokuun vaihteessa järjestettiin Helsingin Meripelastusyhdistyksen tukikohdassa Matosaaressa yhden päivän ”bootcamp”, jonka perusteella hakijoista karsittiin vielä puolet.

– Tiesin, etten kohta viisikymppisenä ole porukan nuorimmasta päästä, ja arvelin, ettei päivä tule olemaan helppo. Suoritimme erilaisia turvallisuuteen ja meripelastukseen liittyviä rasteja maalla ja merellä. Sattui olemaan hieno sää, aika kului nopeasti ja kaikkiaan päivä oli upea kokemus. Ja ilmeisesti myös suoriuduin ihan hyvin, koska jonkin ajan päästä sain tietää tulleeni valituksi Espoon Meripelastajien miehistöön.

Tulokaskurssi pidettiin toukokuisena viikonloppuna yhdistyksen saaritukikohdassa Anturissa.

– Ohjelmassa oli perusasioita, kuten solmuja, heittoliinan heittoa, pelastautumista, pelastamista ja ensiapua. Ehdottomasti kiinnostavinta oli alusten käsittely ja ajaminen. Etukäteen hiukan jännitti, kuinka saan nukuttua vieraiden ihmisten kanssa, mutta lopulta uni maistui hyvin.

Rami viihtyi heti vapaaehtoisten meripelastajien joukossa.

– Porukassa on mahtava yhteishenki ja sopivan hurttia huumoria. Tulokkaat otettiin hienosti vastaan.

Kesän aikana Ramille kertyi noin 15 meripäivää. Keväällä 2020 hän sai kansimiehen nimityksen ensimmäisenä omasta tulokasjoukostaan.

Koronavuonna 2020 vapaaehtoisten meripelastajien toimintaan toivat lisää haasteita erilaiset rajoitukset ja suojautumisohjeet, joilla turvattiin miehistöjen terveyttä ja asemien toimintakykyä.

– Korona ei varsinaisesti pelottanut, mutta toki se mietitytti. Toimimme rajatuissa miehistöryhmissä ja suojauduimme hyvin.

Tällä hetkellä Rami toimii kansimiehenä Espoon molemmissa pelastusveneissä, Emmissä ja Resmedissä. Lisäksi hän on turvallisuusvastaava yhdistyksen operatiivisessa toimikunnassa. Onko suunnitelmissa myös eteneminen perämieheksi ja päälliköksi?

– Olen aina ollut kunnianhimoinen, joten totta kai. Toisaalta myös pursimiehen tehtävä kiinnostaa. Siinä pääsisin hyödyntämään parhaiten omia vahvimpia alueitani, ensiapu- ja ensivasteosaamista.

Meripelastusharrastus vie aikaa ja vaatii sitoutumista. Rami on löytänyt omien sanojensa mukaan kultaisen keskitien, jonka mukaan jakaa aikansa työn, perheen, toisen harrastuksen ja meripelastuksen kesken.

– En elä enää ruuhkavuosia, lapset ovat jo aikuisia, joten ei tule huono omatunto, että laiminlöisin heitä. Toinen harrastukseni SPR:n Kehä-Espoon osaston EA-ryhmän vararyhmänjohtajana ja ensiapukouluttajana painottuu taas enemmän talvikaudelle.

Ramille vapaaehtoisessa meripelastustoiminnassa ehdottomasti tärkeintä on muiden ihmisten auttaminen. Vahvoina kakkosina tulevat vesi elementtinä ja merellinen luonto.

Rami suosittelee meripelastusharrastusta auttamishaluisille ihmisille, jotka haluavat ja osaavat toimia ryhmässä.

– Meripelastus on tiimipeliä, ei yksilölaji!

Aloita maailman paras harrastus!

Pääkaupunkiseudun miehistöhaku on parhaillaan käynnissä ja jatkuu 13.3. asti. Lue lisää ja tule mukaan.

Myös monet muut meri- ja järvipelastusyhdistykset eri puolilla maata hakevat uusia vapaaehtoisia miehistöihinsä. Täytä yhteydenottolomake täällä.