Näin testaat paukkuliivisi

Pelastusliivi on veneilijän tärkein turvavaruste. Moni valitsee kätevät paukkuliivit. Ne on kuitenkin syytä testata vuosittain ennen veneilykauden alkua.

Paukkuliivit ovat aktiiviveneilijöiden suosiossa keveytensä vuoksi. Silti vain päälle puettu pelastusliivi pelastaa. Testaa paukkuliivien kunto keväisin ja kipparina katso, että kaikilla matkustajilla on oikeankokoiset pelastusliivit päällään – ennen kun vene irtoaa laiturista.

Pienille lapsille suosittelemme paukkuliivien sijaan perinteisiä pelastusliivejä, jotka kääntävät lapsen kasvot vedessä ylöspäin. Pelastusliivien haararemmin käyttö on tärkeää, jotta tiukan paikan tullen liivi pysyy päällä. Suosittelemme pelastusliivejä myös laivakoirille ja venekissoille.

Tee 24 tunnin paukkuliivitesti

Ennen veneilykauden alkua paukkuliivi on hyvä tarkastaa. Tarkastuksen voi tehdä itse. Muutamalla pikaohjeella onnistut varmasti. Aloita testi kiertämällä kaasupatruuna irti ja irrottamalla laukaisusulake. Täytä paukkuliivi ilmalla ja anna sen olla 24 tunnin ajan. Jos sinulla ei ole pumppua, voit puhaltaa liivin täyteen. Laukaisusulakkeessa on parasta ennen -päiväys, tarkasta se. Patruunan runkoon on stanssattu paino. Punnitsemalla patruunan keittiövaa’alla voit varmistaa sen kunnon. Patruuna on tyypillisesti joko täynnä tai tyhjä – se on harvoin puoliksi täynnä. Katso, ettei patruunassa ole reikää. Tarkista pilli, lamppu, heijastimet ja haararemmin kunto.

Vuorokauden ilmansa pitänyt liivi on käyttökuntoinen. Tyhjennä liivi painamalla pillin venttiiliä sisään ja puristamalla ilma pois. Kiinnitä laukaisusulake takaisin ja kierrä patruuna paikoilleen. Taittele liivi ohjeiden mukaisesti takaisin, älä rullaa. Varmista, että käsilaukaisimen naru jää liivin ulkopuolelle. Kiinnitä tarranauhat tai vetoketjut. Testi on valmis.

Paukkuliivin kuntotarkastus askel askeleelta

Tarkista liivin ulkoinen kunto,  vyötärö- ja haararemmit.

Avaa ja levitä liivi.

Irrota ensin hiilidioksidipullo kiertämällä pulloa vastapäivään. Irrota sitten samoin selluloosasulake.

Tarkista sulakkeen päiväys. Jos päiväys on mennyt, hanki uusi. Tämä parasta ennen 03/2020.

Punnitse patruuna. Pullon ja kaasun yhteispaino lukee patruunan kyljessä. Tässä 138,0 grammaa.

Täytä liivi täyttöpillin avulla paineilmalla tai käsipumpulla. Tarvittaessa täytä liivi puhaltamalla. Jätä napakaksi täytetty liivi odottamaan 24 tunniksi.

Laukaisimen pohjassa näkyy o-rengas sekä neula, joka puhkaisee hiilidioksidipullon. Tarkista, että neula työntyy ulos.

Liivin voi tyhjentää painamalla täyttöpillin korkilla pillin suuaukossa olevaa venttiiliä.

Kun liivi on tyhjä, kiinnitä osat paikalleen. Varmista, että laukaisunaru jää roikkumaan liivin ulkopuolelle.

Taittele liivi kokoon.

Kiinnitä tarranauhat tai vetoketjut, ja liivi on valmis vesille.

Kirjaa huoltopäivä liivin tarkastuspöytäkirjaan. Jos liiviesi ohjeet eroavat näistä, noudata valmistajan ohjetta.

Onhan sinulla jo Trossi?

Trossi hinaa veneesi turvaan vain 98 € / vuosi. Liity Trossi-jäseneksi ja veneile huolettomammin!