Siirry pääsisältöön

Trossi-jäsen: ”Särmää toimintaa!”

Hannu Valon purjehdusmatka oli katketa alkuunsa, mutta Meripelastusseuran Trossi-jäsenpalvelu pelasti päivän. Valo sai apua päivän aikana Inkoon ja Helsingin vapaaehtoisilta meripelastajilta. – Olin vaikuttunut, kuinka särmää toimintaa, sanoo Valo, joka on hyödyntänyt kokemusta esimerkkinä myös työssään.

”Oli elokuun alku ja olimme vaimon kanssa lähdössä aamulla Inkoon Elisaaresta kohti Porkkalaa. Irrotettiin köydet ja tarkoitus oli ajaa koneella väylälle, jossa nostaa purjeet. Laitoin vaihteen päälle, mutta mitään ei tapahtunut. Olimme keskellä Elisaaren sunttia ja vene liikkui hissukseen ilman ohjailukykyä”, Hannu Valo kertoo.

Pariskunta pääsi melomalla muutaman metrin päässä olevaan septilaituriin.

”Laitettiin vene kiinni ja rauhoitettiin tilanne. Tarkistin koneen, mutten löytänyt vikaa. Tuuli oli heikkoa ja kryssiminen ahtaassa salmessa ei tuntunut hyvältä vaihtoehdolta. Niinpä soitin Trossi-palvelunumeroon. Soittelin läpi myös Inkoon venehuollot, mutta ne eivät voineet ottaa korjauskeikkaa.”

Puolentoista tunnin päästä Inkoon Meripelastajien pelastusvene Thuré Gallen saapui auttamaan. Valon vene hinattiin väylälle, josta se pääsi jatkamaan matkaa purjeilla kohti Helsinkiä. Pitkän päivämatkan päätteeksi Helsingin Meripelastusyhdistyksen pelastusvene Aisko hinasi purjeveneen kotisatamaan Vuosaareen.

”Apu oli sekä Inkoossa että Helsingissä todella ammattitaitoista. Vapaaehtoisilla miehistöillä oli selkeästi korkea koulutus- ja vaatimustaso, ja toiminnasta huokui ammattiylpeys. Miehistön johtaminen oli järjestelmällistä ja kommunikaatio niin miehistön kesken kuin asiakkaallekin oli laadukasta. Käytin toiminnasta poimittuja esimerkkejä myöhemmin johtamiskoulutuksessa työssäni”, kertoo Hannu Valo.

”Aamulla jäi erityisesti mieleen, kuinka Thuré Gallenin miehistö otti tilanteen haltuun saapuessaan paikalle. Ensimmäiseksi kysyttiin, kuinka voimme. Se herätti luottamuksen ja turvallisuuden tunteen”, Valo jatkaa.

Hannu Valo hankki Finnexpress 83 -purjeveneensä nelisen vuotta sitten ja liittyi heti myös Meripelastusseuran Trossi-jäseneksi.

”Minulla on tapana tehdä asiat perusteellisesti. Ennen purjehtimisen aloittamista hankin oppia erilaisilla purjehdus- ja merenkulun kursseilla. Oli itsestään selvää hankkia myös Trossi. Ja sitä suosittelen jokaiselle veneilijälle, liikkuupa sitten purje- tai moottoriveneellä.”

Lue lisää Trossista ja liity.