Siirry pääsisältöön

Meripelastajan vinkit turvalliseen syysveneilyyn

Aurinkoinen syyssää houkuttelee vesille. Vedet ovat kuitenkin jo kylmiä, illat pimenevät aikaisin ja syksyllä sää muuttuu usein nopeasti. Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenbergin neuvoilla veneilystä voi nauttia turvallisesti jopa jäiden tuloon asti.

Syksyllä kaikki vesille lähtöä edeltävät tarkastukset ja toimenpiteet kannattaa tehdä erityisen huolellisesti. Myös reittisuunnittelun ja navigointitaitojen merkitys korostuu.

– Veneessä tulee aina olla ajantasainen paperinen merikartta ja sitä pitää myös osata käyttää. Sähköiset navigointilaitteet ovat vain apuvälineitä, Marko Stenberg sanoo.

Syysvesille lähtiessä kannattaa suosia kerrospukeutumista, jonka päällimmäinen kerros on sekä veden- että tuulenpitävä. Kerroksia on helppo vähentää tai lisätä tarpeen mukaan. Myös varavaatteet on hyvä olla mukana.

– Matkapuhelin on olennainen turvallisuusvaruste, jonka toimivuudesta pitää huolehtia. Varmista, että akussa on latausta ja pidä laite kuivana ja lämpimässä, Stenberg muistuttaa.

Kulkuvalot ja tähystäminen

On tärkeää, että vesillä liikkujat näkevät toisensa ja pystyvät tunnistamaan, mihin suuntaan toinen on matkalla. Hämärässä, pimeässä tai muuten huonon näkyvyyden vallitessa se on lähes mahdotonta ilman kulkuvaloja.

Kulkuvalot, vihreä ja punainen sivuvalo, mastovalot ja perävalo, antavat kulkusuunnan ohella vinkkiä myös toisen aluksen koosta. Marko Stenberg korostaa, että myös pienveneillä on velvollisuus käyttää kulkuvaloja.

– Yksinkertaisimmillaan pienen ja hitaan moottorialuksen kulkuvalo on valkoinen 360 astetta näkyvä valo.

Oikein käytettynä tutka on paras väline toisten alusten havaitsemiseen, kun näkyvyys on huonontunut. Tähystämistä ei silti saa koskaan laiminlyödä.

– Pimeällä tähystämiseen pitää panostaa erityisesti. Omassa veneessä on myös hyvä sammuttaa kaikki tarpeettomat valot sekä himmentää mittareiden ja näyttöjen valaistusta, jotta ne eivät häiritse tähystystä, Marko Stenberg neuvoo.

Älä kursaile avun pyytämisessä

Marko Stenberg kannustaa pyytämään vesillä apua mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.

– Pienikin ongelma voi syksyn olosuhteissa kehittyä nopeasti hätätilanteeksi.

Vaara- tai hätätilanteessa vesillä soita aina hätänumeroon 112 tai meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000 (merialueella).

Meripelastusseuran Trossi-palvelunumerosta 0800 30 22 30 saa vesillä apua kiireettömissä ongelmatilanteissa. Trossi-palvelunumero päivystää vuorokauden ympäri lokakuun loppuun asti.