Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoisten meripelastajien tehtävämäärä jatkaa kasvuaan

Meripelastusseuran pelastusaluksia on tänä vuonna tarvittu apuun jo 885 kertaa. Viisi ihmistä on pelastettu todennäköiseltä menehtymiseltä, ja yhteensä apua on saanut lähes kaksituhatta. Kaikki tämä vapaaehtoistyönä. Meripelastajat toivovat, että vesilläliikkujat pitäisivät myös itse huolta omasta turvallisuudestaan.

Vapaaehtoisille meripelastajille on kertynyt tähän mennessä 165 tehtävää enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, mikä merkitsee 23 prosentin kasvua vapaaehtoisten työmäärään. Ennätyksellisen kiireiseen hellekesään 2018 verrattuna kasvua on 12 prosenttia.

Tehtävistä 30 prosenttia on ollut kiireellisiä meripelastustehtäviä tai ensihoidon/pelastustoimen tehtäviä. Loput ovat olleet vaativuudeltaan eriasteisia avunantotehtäviä.

– Erilaiset osaamattomuudesta johtuvat ongelmat, kuten köysi potkurissa tai polttoaineen loppuminen, ovat jonkin verran lisääntyneet. Tämä viittaa mielestäni siihen, että liikkeellä on aiempia kesiä enemmän kokemattomia veneilijöitä, sanoo Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.

Meripelastusseuran kiireisin toiminta-alue on edelliskesien tapaan ollut Suomenlahti, toisena Päijänne ja Kokemäenjoen vesistöalue. Viisi eniten tehtäviä suorittanutta yhdistystä ovat Helsingin, Turun ja Espoon meripelastusyhdistykset sekä Pirkanmaan ja Lahden järvipelastusyhdistykset.

Yksi kiireisimmistä yhdistyksistä on koko kevään ja alkukesän ollut läntisen pääkaupunkiseudun ja Porkkalan välisellä saaristo- ja merialueella toimiva Espoon Meripelastajat.

Kuvat Sanna Kalanti.

– Meillä Espoossa tehtävämäärät ovat selkeästi lisääntyneet tänä kesänä. Syynä on todennäköisesti lämmin alkukesä ja koronan aiheuttama matkailun rajoittaminen, koska veneily on ollut vilkasta toiminta-alueellamme jo huhtikuusta alkaen, sanoo Espoon Meripelastajissa pelastusveneen päällikkönä toimiva Anni Muukkonen. – Kaikki viikonloput ja juhlapäivät pääsiäisestä juhannukseen ovat olleet kiireisempiä kuin edeltäjänsä viimeiseen 10 vuoteen.

Pelastusmiehistöt koulutetaan, alukset miehitetään ja tehtävät suoritetaan kokonaan vapaaehtoisvoimin.

– Vapaaehtoiset tekevät tätä silkasta auttamisen halusta. Meille on ollut tärkeää myös poikkeusoloissa varmistaa valmiutemme pelastus- ja avustustehtäviin, mutta samalla pitää huolta miehistön jaksamisesta. Alkukauden jouduimme päivystämään normaalia pienemmällä miehistöllä ja se vaati erikoisjärjestelyitä, joista onneksi selviydyimme kunnialla, kertoo Espoon Meripelastajien puheenjohtaja Senni Jokinen.

Meripelastajien viesti kaikille vesillä liikkuville on, että jokaisen kannattaa myös itse panostaa omaan ja venekuntansa turvallisuuteen.

– Pelastusliivit auttavat vain päälle puettuina. Kannustamme tutkimaan sääennusteet huolella ennen vesille lähtöä, jotta yllätykset jäävät vähemmälle. Erityisen tärkeää on huomioida aina myös muut vesillä liikkuvat eikä tähystystä saa koskaan unohtaa, Jokinen jatkaa.

Kesäkuun alusta voimaan tulleen uuden vesiliikennelain mukaan myös huviveneellä on oltava päällikkö, joka vastaa koko veneen kulusta ja mukana olevien turvallisuudesta.