Siirry pääsisältöön

Apuun tulee TEHOHOITOLÄÄKÄRI

Oletko tullut ajatelleeksi, mitä apuun saapuva vapaaehtoinen meripelastaja tekee työkseen? Esittelemme pelastusmiehistöjen jäseniä heidän ammattiensa kautta. Vuorossa on Sara Nisula, 48, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri sekä pelastusristeilijä Jenny Wihurin tuore kansimies.

Olet ammatiltasi lääkäri. Mikä on erikoisalasi ja missä työskentelet tällä hetkellä?

Olen anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri ja olen työskennellyt tehohoitolääkärinä HUS Meilahden sairaalan ja Siltasairaalan Teho-osastolla yli 10 vuotta. Teen kliinisen työn lisäksi asiantuntijatyötä tietojärjestelmämme kanssa.

Mitä työhösi kuuluu? Kuvaile työpäivääsi?

Asiantuntijatyöni on toimistotyötä, jossa kehitän tietojärjestelmää. Kliinisissä töissä olen joko arkitöissä päivän ajan tai päivystän. Arkitöissä meitä on yhdellä osastolla aina useita lääkäreitä. Potilaita omalla osastollani on enintään 12, mutta nämä ovat raskaita ja hyvin hoitointensiivisiä kriittisesti sairaita potilaita, joten yksi lääkäri hoitaa päivän aikana vain muutamaa potilasta yhdessä tiimiin kuuluvien hoitajien kanssa. Päivän aikana käydään huolellisesti potilaiden asiat läpi, säädetään hoitoa ja tehdään tarvittavia toimenpiteitä.

Päivystysvuorot ovat iltapäivästä seuraavaan aamuun ja viikonloppuisin vuorokaudet on jaettu kahteen eri vuoroon. Päivystysvuorossa on aina yksi lääkäri, joka vastaa silloin kaikista osaston potilaista. Uusia potilaita voi tulla osastolle mihin vuorokauden aikaan tahansa ja osastolla olevat potilaat vaativat huomiota kellon ympäri eli lepäämään pääseminen on hyvin vaihtelevaa. Teho-osaston lääkäreistä ja hoitajista muodostettu tiimi myös hoitaa kaikki muualla sairaalassa tapahtuvat hätätilanteet, mihin tarvitaan apua.

Mikä työssäsi on palkitsevinta?

Työ teho-osastolla on aina tiimityötä huippuosaavien hoitajien, muiden lääkärien ja ammattiryhmien kanssa, ja se on hyvin palkitsevaa. Työssä ollaan tekemisissä ns. elämän ja kuoleman kysymysten kanssa ja tilanteet ovat nopeita ja vaihtelevia, mutta tämänkaltainen työ sopii minulle hyvin ja koen sen edelleen haastavaksi ja antoisaksi.

Entä mikä on raskainta?

Teho-osastolle joutuminen tarkoittaa aina kriittisesti sairastumista ja potilaiden ja omaisten tilanteet ovat välillä hyvin raskaita, ja niissä väkisin myötäelää myös ammattilaisena. Näin jo vähän varttuneempana myös valvominen ja intensiivinen työnteko yön pikkutunteina ottaa joskus voimille. Toisaalta sairaalassa on öisin aina jotenkin omanlaisensa, hieno tunnelma, ja yhteen hiileen puhaltaminen potilaiden hoitamiseksi on mahtavaa.

Milloin aloitit meripelastusharrastuksen? Mistä sait kimmokkeen siihen?

Hain mukaan keväällä -23. Erilaisissa auttamis- ja pelastustehtävissä toimiminen on jotenkin lähellä sydäntä ja lisäksi rakastan merta ja olen kiinnostunut tekniikasta, joten meripelastuksessa toimiminen kiinnosti kovasti! Jossain vaiheessa vuosia sitten ymmärsin, että toimintaan voisi hakea mukaan ja viime vuonna sitten oli siihen sopiva hetki ja kävi vielä niin onnellisesti, että pääsin miehistöön.

Missä yhdistyksessä ja tehtävässä tällä hetkellä toimit?

Olen nyt siis toista kautta Jenny Wihurin miehistössä Meripelastusasema I:llä ja sain juuri kansimiehen pätevyyden!

Koetko, että ammatillisesta osaamisestasi on hyötyä vapaaehtoisessa meripelastustoiminnassa?

Tiimitoiminta meripelastustehtävissä on hyvin samanlaista kuin omassa työssäni, vaikka käsillä olevat asiat ovatkin erilaisia. Hyvän ja selkeän johtamisen, toimintaohjeiden ja suljetun kommunikaation vaatimukset ovat ihan identtisiä. Siinä mielessä omasta taustasta on ollut hyötyä. Lisäksi tietysti hätätilapotilaan kohtaamiseen ja hoitamiseen liittyvät asiat ovat hyvinkin tuttuja.c

Miten vaativan työn, sitoutumista edellyttävän vapaaehtoistoiminnan ja muun elämän yhteensovittaminen onnistuu?

Meripelastus on ihanaa irtiottoa työstä ja tarjoaa hyvää vastapainoa elämään. Ilta -ja viikonloppuaikoihin osittain sijoittuva työ tietysti välillä pahasti haittaa rajatonta harrastamista. Lisäksi haluan tietysti olla myös kotona perheeni kanssa. Olen kuitenkin onnistunut järjestämään niin, että pääsääntöisesti pääsen viikkotreeneihin ja välillä muihinkin aktiviteetteihin. Onneksi aikaa harrastamiselle on toivottavasti vielä vuosia.

Mikä mielestäsi on parasta meripelastusharrastuksessa?

Meri, uuden oppiminen ja poikkeuksellisen hyvä, välitön ja ystävällinen ilmapiiri harrastajien keskuudessa.

Kiinnostuitko vapaaehtoistyöstä meripelastuksessa? Lue lisää ja hae mukaan!