Meripelastusseuran vapaaehtoiset valmiina auttamaan – Lue meripelastajien turvallisuusvinkit
Vapaaehtoisten meripelastajien päivystyskausi on alkanut tai alkaa asteittain toukokuussa. Meripelastusseura muistuttaa, että monta vaaratilannetta vesillä on mahdollista ehkäistä ennalta.
Suuri osa Meripelastusseuran vapaaehtoisia pelastusasemia on jo valmiudessa tai aloittaa päivystyksen vappuna. Pohjoisempana sekä paikoin vielä jäässä olevilla sisävesillä pelastusveneet lasketaan vesille heti jäiden lähdettyä.
Vapunpäivänä käynnistyy myös Trossi-jäsenpalvelun kausi, ja veneilijöiden kiireettömiin avunpyyntöihin vastaa lokakuun loppuun asti Meripelastusseuran Trossi-palvelunumero.

Vapaaehtoisten meripelastajien avovesikauden ensimmäiset tehtävät suoritettiin 26.4. Turussa pelastusvene Abso auttoi mökkirannassa pohjakosketuksen saanutta moottorivenettä ja Iitissä Heinolan pelastusaseman pelastusvene Kuusakoski hinasi turvaan ohjailukyvyttömän moottoriveneen, jonka peräsin ei toiminut.
Meripelastusseuran 59 pelastusaseman verkosto rannikolla ja sisävesillä ulottuu Hangosta Inariin.
Asemille on sijoitettuna 130 pelastusvenettä, joita operoi lähes 1500 koulutettua vapaaehtoista.
Ehkäise vaaratilanne ennalta
Vapaaehtoiset meripelastajat suorittivat viime vuonna yhteensä 1873 pelastus- ja avustustehtävää vesillämme. Moni niihin johtanut tilanne olisi ollut ehkäistävissä ennakoimalla ja varautumalla.
-Veneen keväthuoltoon ja varusteiden tarkistukseen panostamalla voi välttää monta ongelmaa vesillä. Myös omat tiedot ja taidot on hyvä päivittää ajan tasalle. Veneilytaidot voi kerrata helposti Meripelastusseuran maksuttomilla verkkokursseilla osoitteessa veneilytaito.fi, sanoo Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.
Valtaosa avuntarpeista vesillä johtuu veneen teknisestä viasta, joka keskeyttää matkanteon yllättäen.
-Monissa tapauksissa vika on mahdollista huomata ja korjata jo ennen veneen irrottamista laiturista. Tarkista aina ennen käynnistystä polttoaine ja muut moottorin nesteet ja hihnat sekä käynnistyksen jälkeen, ettei konehuoneessa ole vuotoja, jäähdytysvesi kiertää ja mittarit toimivat, Stenberg neuvoo.
Vesille lähtijän muistilista
Veneily on hieno harrastus. Jotta se olisi myös mahdollisimman turvallista, kannattaa muistaa ja ottaa huomioon vähintään nämä asiat ennen vesille lähtöä.
- Jokaisella veneellä on oltava nimetty päällikkö, joka vastaa kaikkien veneessä olevien turvallisuudesta ja ohjeistamisesta. Tutustu veneen päällikön vastuisiin.
- Tutustu vesiliikennelakiin ja ota väistämissäännöt haltuun.
- Varmista, että tunnet veneesi ja että se on ehjä ja turvallinen. Tarkista myös varusteiden kunto ja että kaikki tarvittava on mukana.
- Tee reittisuunnitelma ja kerro se myös kotiin jääville.
- Tutustu säätiedotuksiin ja seuraa niitä matkan aikana.
- Varmista, että viestintävälineet toimivat ja pysyvät kuivina.
- Varmista polttoaineen riittävyys ja tee veneen tekniset lähtötarkistukset.
- Varaa mukaan varmuudeksi syötävää ja juotavaa.
- Muista, että vain päälle puettu pelastusliivi pelastaa.
- Lähde vesille ainoastaan selvin päin.
Avunpyynnöt
Hätä- ja vaaratilanteessa vesillä saa apua hätänumerosta 112 sekä meripelastuksen hälytysnumerosta 0294 1000. Kiireettömät avunpyynnöt vastaanottaa ja välittää vapaaehtoisille meripelastajille Meripelastusseuran ylläpitämä Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30. Numero päivystää 24/7 toukokuun alusta lokakuun loppuun.