Siirry pääsisältöön

Rajavartiolaitoksen ja Meripelastusseuran välinen yhteistoimintamuistio allekirjoitettu

Rajavartiolaitoksen päällikkö kenraaliluutnantti Pasi Kostamovaara ja Suomen Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström allekirjoittivat yhteistoimintamuistion 14.6.2022. Yhteistoimintamuistiolla vahvistetaan Rajavartiolaitoksen ja Suomen Meripelastusseuran välisen yhteistyön perusteet ja yhteistyömuodot.

Rajavartiolaitoksen ja Suomen Meripelastusseuran välisellä merellisellä yhteistyöllä on pitkät perinteet. Meripelastusseura on meripelastustoimesta Suomessa vastaavalle Rajavartiolaitokselle äärimmäisen tärkeä voimavara erityisesti kesäkaudella. Suomen meripelastustoimen vastuualueella on vuosittain noin 2000 meripelastus- ja avustustehtävää. Suomen Meripelastusseura on näissä tehtävissä Rajavartiolaitoksen jälkeen merkittävin toimija.

Nyt ensimmäistä kertaa laadittuun yhteistoimintamuistioon on kirjattu tämän yhteiskunnallisesti merkittävän merellisen yhteistyön perusperiaatteet. Muistiolla vahvistetaan hyvät ja vakiintuneet yhteistyötavat valtakunnallisella ja alueellisella tasolla. Lisäksi yhteistoimintamuistio käsittelee muun muassa harjoitus- ja koulutusyhteistyötä sekä meripelastusta koskevan operatiivisen yhteistyön käytäntöjä. Yhteistyömuistiossa sovitun meripelastusyhteistyön keskeisimpiä operatiivisia toimijoita ovat Rajavartiolaitokseen kuuluvat Länsi-Suomen ja Suomenlahden merivartiostot sekä Suomen Meripelastusseuran jäsenyhdistykset.

Suomen Meripelastusseura pitää erittäin tärkeänä, että yhteistoiminnan periaatteista ja muodoista on nyt sovittu kirjallisesti. Se selkiyttää ja tehostaa yhteistyötä käytännön tasolla entisestään.

Meripelastusseura on toiminut vesillä liikkujien turvana jo 125 vuotta. Sen 60 asemasta puolet on rannikolla ja puolet sisävesillä. Kaikki Meripelastusseuran pelastusveneiden miehistöissä toimivat ovat vapaaehtoisia.