Siirry pääsisältöön

Lähde vesille turvallisesti – lue muistilista veneen keväthuoltoon!

Ennen veneilykauden aloitusta kannattaa varata päivä tai kaksikin veneen keväthuoltoon ja turvallisuusasioiden mieleen palauttamiseen. Jos vesillä sattuu, vaaratilanteessa apua saa hätänumerosta tai kiireettömässä ongelmatilanteessa Meripelastusseuran Trossi-palvelusta.

Jäät lähtevät vauhdilla ja talvi on kohta muisto vain. Auringossa vapaana kimmeltävä vesi houkuttelee merikarhut talviuniltaan. Malta kuitenkin huoltaa vene ja varusteet kunnolla ennen vesille lähtöä.

Mitä perusteellisemmin vene on huollettu syksyllä, sitä vähemmän tekemistä on keväällä. Keväthuollon tsekkilistan asiat on hyvä käydä läpi joka tapauksessa.

Meripelastusseuran tilastot osoittavat, että lähes puolet vapaaehtoisten meripelastajien saamista avunpyynnöistä johtuu jonkinlaisesta veneeseen tulleesta teknisestä ongelmasta. Monet niistä voitaisiin välttää veneen säännöllisellä huoltamisella.

Trossilla veneelle maksuton hinaus

Veneen tärkein turvallisuustekijä on inhimillinen eli veneilijä itse. Pidä taitosi ajan tasalla ja hanki tarvittaessa lisää koulutusta. Kokeneenkin kipparin on hyvä kerrata keväisin merimiestaitojen perusteet sekä merimerkit ja vesiteiden säännöt, kuten väistämissäännöt. Tee pikakertaus säännöistä 100 sekunnin Pärjäätkö vesillä? -visalla.

Jos jotain sattuu – esimerkiksi köysi sotkeutuu potkuriin tai polttoaine loppuu – apua saa Meripelastusseuran Trossi-jäsenpalvelusta. Voit soittaa Trossin palvelunumeroon, kun tarvitset vesillä apua, mutta ihmisiä ei ole vaarassa.

Vapaaehtoiset meripelastajat pelastavat ihmiset korvauksetta, mutta veneen hinaaminen on useimmiten maksullista. Liittymällä Trossi-jäseneksi varmistat maksuttoman hinauksen ja tuet vapaaehtoista meripelastustyötä.

Mistä numerosta saa apua?
Soita vaaratilanteessa aina hätänumeroon 112 tai merialueella ollessasi meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000. Kiireettömissä ongelmatilanteissa auttaa Meripelastusseuran Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30. Numeroon tulevat avunpyynnöt keskus välittää vapaaehtoisille pelastusaluksille. Trossi-numero palvelee 1.5.–31.10. vuorokauden ympäri. Lisäksi kännykkään kannattaa ladata ilmainen Trossi-turvallisuusappi, jonka saa Applen sovelluskaupasta tai Google Playsta.

Keväthuollon tsekkilista

  • veneen runko ja rakenteet (mm. peräsin, potkuri, anodit, läpiviennit, hanat, letkut ja kiristimet). Tarkista purjeveneessä myös takila
  • moottori (mm. öljyt, suodattimet, nesteet, mahdolliset vuodot, letkujen kunto sekä hallintalaitteiden toiminta)
  • akkujen lataus
  • sähköt, elektroniikka ja viestintävälineet
  • paperiset ja elektroniset kartat
  • venevarusteet (mm. köydet, ankkurointivarustus, pilssipumput)
  • merenkulkuvarusteet (mm. kulkuvalot)
  • turvallisuusvälineet (pelastusliivit, pelastusrenkaat/-liinat, sammuttimet ja palovaroittimet, hätämerkinantovälineet)
  • ensiaputarvikkeet.


Kipparin muistilista ennen vesille lähtöä

1. Tee reittisuunnitelma ja kerro se myös kotiin jääville.
2. Tutustu säätiedotuksiin ja seuraa niitä matkan aikana.
3. Varmista, että viestintävälineet toimivat ja pysyvät kuivina.
4. Huolehdi siitä, että veneessäsi on riittävästi polttoainetta.
5. Varaa mukaan moottorin tarvitsemia nesteitä ja varaosia.
6. Tarkista, että Trossi-jäsenkorttisi on mukana ja veneessäsi on uusi vuositarra.
7. Ota mukaan hätätilanteita varten juomavettä ja pientä purtavaa.
8. Muista, että vain päälle puettu pelastusliivi pelastaa!

Turvallista alkavaa veneilykautta!

Hanki Trossi veneesi turvaksi tästä