Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoiset kouluttautuvat tulevaan kauteen

Vaikka pelastusalukset ovat vielä talviteloilla, vapaaehtoiset meripelastajat valmistautuvat jo tulevaan avovesikauteen. Kevättalvella järjestetään monenlaista koulutusta.

Useimmissa yhdistyksissä pidetään tauko myös koulutuksessa varsinaisen meripelastuskauden päätyttyä ja harjoitukset käynnistyvät uudelleen kevättalvella. Lepotauko intensiivisestä vapaaehtoistyöstä on miehistöille tärkeä.

– Meri-Lapissa on talvitauko harjoituksissa alkaen siitä, kun veneet nousee ylös ja harjoituksia aloitellaan taas yleensä maaliskuussa. Yhdistystoimintahan ei kuitenkaan koskaan ole tauolla, vaan hallintoa ja erilaisia varainkeruutalkoita pyöritetään läpi vuoden, kertoo Meri-Lapin Meripelastajien puheenjohtaja Jani Leminaho.

Meri-Lapissa talvikauden harjoitukset sisältävät muun muassa varusteiden, kuten pelastusliivien ja -pukujen tarkistuksia ja huoltoa. Teoriakoulutuksissa harjoitellaan esimerkisi karttatyöskentelyä ja Virve-puhelimen käyttöä.

Lappeenrannassa toimivan Etelä-Saimaan yhdistyksen ”talviloma” kestää joulukuun alusta tammikuun loppuun. Helmikuussa käynnistyvät jo teoriakoulutukset, joiden aiheina ovat muun muassa vesiteiden säännöt, paperikarttatyöskentely ja sähköisen kartan käyttö, etsintätehtävät ja pintapelastus sekä työturvallisuus ja ympäristötietoisuus. Päällystökoulutuksessa oleville pidetään kevättalvella teoriaosuudet SRU:n johtamisesta, aluksen tekniikasta, viestinnästä, reittisuunnittelusta ja karttatyöskentelystä, Ison loiston käytöstä sekä etsintäsuunnitelmien laadinnasta.

– Kahtena viime vuotena olemme järjestäneet keväällä myös erillisen ensiapukoulutusviikonlopun, missä EA-aiheet on käyty läpi kahtena päivänä intensiiviperiaatteella, kertoo Etelä-Saimaan puheenjohtaja Elias Altarriba.

Elias Altarriba pitää talvikauden koulutustoimintaa erittäin tärkeänä.

– Talvikauden koulutukset tuovat porukkaa yhteen, muussa tapauksessa talvitauosta tulisi liian pitkä. Lisäksi asioiden käsittely teoriassakin parantaa huomattavasti osaamista. Esimerkiksi syksyllä mukaan tulleet kansimiesharjoittelijat ovat toukokuussa jo aivan eri tavalla sisällä systeemissä kuin ennen joulua. Ja on kertaus hyödyksi myös kokeneemmille.

Kiinnostuitko vapaaehtoisesta meripelastustoiminnasta harrastuksena? Lue lisää ja tule mukaan!