Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoisten meripelastajien päivystyskausi alkaa – Trossi-numero vastaa jälleen 1.5. lähtien

Meripelastusseuran vapaaehtoiset pelastajat ovat jälleen valmiina auttamaan vesilläliikkujia vapusta lähtien suurimmassa osassa maata. Pohjoisempanakin pelastusalukset lasketaan vesille heti jäiden lähdettyä. Trossi-palvelunumero vastaa veneilijöiden kiireettömiin avunpyyntöihin 1.5. lähtien.

Pelastusalukset päivystävät ympäri vuorokauden koko avovesikauden ajan. Viikonloppuisin ja loma-aikoina ollaan yleensä liikkeellä partioajossa tai välittömässä lähtövalmiudessa. Alkavan  päivystyskauden ensimmäinen tehtävä suoritettiin jo 13.4. Espoossa. Pelastusvene Emmi antoi lisävirtaa Busterille, jonka perämoottori ei käynnistynyt.

Viime vuonna Meripelastusseuran miehistöt lähtivät hälytystehtävään yhteensä 1948 kertaa. Apua sai 3776 ihmistä ja 1639 alusta. Todennäköiseltä menehtymiseltä pelastettiin 46 ihmistä. Vapaaehtoisten meripelastajien työn arvo yhteiskunnalle on yli 100 M€ vuodessa säästyneinä ihmishenkinä, tuhoutumiselta pelastettuna omaisuutena sekä vapaaehtoisten miestyötunteina.

Varusteet ja taidot kuntoon ennen vesille lähtöä

Vapaaehtoisille meripelastajille tulevista avunpyynnöistä valtaosa tulee huviveneilijöiltä ja johtuu veneen teknisestä viasta, huollon laiminlyömisestä tai kuljettajan merimiestaidollisesta virheestä. Usein ongelmilta olisi vältytty veneen asianmukaisella huollolla ja varusteiden tarkistamisella.

Ennen vesille lähtöä on hyvä muistaa:

  • tarkista veneesi turvavarusteet, kuten pelastusliivit, sammuttimet ja hätämerkinantolaitteet
  • tarkista myös viestintävälineiden toiminta
  • varmista, että veneessäsi on riittävästi polttoainetta
  • tee reittisuunnitelma ja muista kertoa se myös kotiin jääville
  • tutustu säätiedotuksiin ja muista seurata niitä myös matkan aikana
  • hanki Trossi-jäsenpalvelu veneesi turvaksi
  • pidä pelastusliivit päällä aina vesillä oltaessa.

Säännöllisin väliajoin on myös hyvä kerrata merimiestaitojen perusasiat ja vesiliikenteen säännöt, kuten väistämissäännöt.

Lue lisää aiheesta blogistamme.

Mistä pyydän apua?

Hätä- ja vaaratilanteessa vesillä tulee soittaa aina hätänumeroon 112 tai merialueella meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000. Aina, jos olet epävarma, onko kyseessä vaaratilanne, soita jompaankumpaan edellä mainituista numeroista.

Meripelastusseuran ylläpitämä Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30 on tarkoitettu Seuran Trossi-jäsenten ja muiden veneilijöiden kiireettömiin avunpyyntöihin, jotka keskus välittää edelleen vapaaehtoisille pelastusaluksille. Numero palvelee 1.5.-31.10.

Lataa myös puhelimeesi Meripelastusseuran Trossi-turvallisuussovellus.

Artikkelin kuvassa Rauman Meripelastusyhdistyksen Nipromec Rescuen vesillelasku (kuva Ossi Salminen).