Siirry pääsisältöön

Ennen vesille lähtöä vene ja omat taidot kuntoon

Toukokuussa on raportoitu kolme vesiliikenteen yhteydessä tapahtunutta hukkumista. Veneilyverkoston turvallisuusviestinnän ryhmään kuuluvat järjestöt ja viranomaiset muistuttavat, että ennen kauden ensimmäistä veneretkeä tulee tarkistaa veneen kunto ja kerrata vesillä liikkumisen säännöt.

Ennen veneilykauden aloitusta on syytä käyttää riittävästi aikaa veneen huoltamiseen ja käydä läpi veneen turvallisuusvälineet.

”Moni alkukauden pelastustehtävä johtuu veneiden teknisistä vioista, jotka olisi voinut välttää tarkistamalla veneen kunto ennen vesille lähtöä. Suurin osa alkukauden meripelastustehtävistä aiheutuu juuri veneiden teknisistä vioista, joista yleisin johtuu polttoainetankkien epäpuhtauksista. Tämä johtaa polttoainesuodattimen tukkeutumiseen ja matkan katkeamiseen”, kertaa Suomen Meripelastusseuran valmius- ja turvallisuuspäällikkö Marko Stenberg.

”Teknisten lähtötarkastusten tekeminen aina ennen lähtöä on tehokas tapa ehkäistä venematkan katkeaminen sekä tilanteen mahdollinen kehittyminen onnettomuudeksi”, jatkaa Stenberg.

Veneen tärkein turvallisuustekijä on veneilijä itse. On jokaisen veneilijän omalla vastuulla varmistaa, että tiedot ja taidot ovat ajan tasalla. Tietoa ja koulutusta on saatavilla useista lähteistä.

”Kaikkien vesillä liikkujien on hyvä kerrata vesiliikenteen säännöt ennen veneilykauden alkua. Tarvittaessa on syytä hankkia lisäkoulutusta”, muistuttaa Traficomin Kimmo Patrakka.

Keväällä on myös tärkeä muistaa, että vaikka aurinko jo lämmittääkin, ovat vedet vielä pitkään kylmiä ja hypotermian riski on todellinen.

”Veden varaan joutuminen ilman asianmukaisia varusteita voi olla kohtalokasta hyvinkin nopeasti. Etenkin, jos liikkuu paljon vesillä, kannattaa investoida kuivapukuun ja pelastusliivit tulee pukea päälle kaikille veneessä oleville”, sanoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen.

SUH:n median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan vuoden 2024 aikana on hukkunut 12 ihmistä. Näistä yhdeksän on miehiä, yksi nainen ja yhdessä tapauksessa sukupuoli ei ole selvillä. Viime vuoden tammi-huhtikuun ennakkotilastojen mukaan hukkuneita oli yhdeksän, joista neljä hukkumista tapahtui huhtikuussa.

Vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa, myös itselle. Onnettomuus yllättää aina, joten paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä.

Hätätilanteessa

Hätätilanteessa soita merialueella 0294 1000 ja sisävesillä 112. Kiireettömissä ongelmatilanteissa auttaa Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30. Numero palvelee 1.5.–31.10. ympäri vuorokauden. Apuun tulee lähin ja tarkoituksenmukaisin pelastusyksikkö.

Keväthuollon tarkastuslista ennen veneilykauden starttia

  • Veneen runko ja rakenteet (mm. peräsin, potkuri, anodit, läpiviennit, hanat, letkut ja kiristimet). Tarkista purjeveneessä myös takila
  • Moottori (mm. öljyt, suodattimet, nesteet, mahdolliset vuodot, letkujen kunto sekä hallintalaitteiden toiminta)
  • Tarkista akkujen lataus
  • Sähköt, elektroniikka ja viestintävälineet
  • Paperiset ja elektroniset kartat
  • Venevarusteet (mm. köydet, ankkurointivarustus, pilssipumput)
  • Merenkulkuvarusteet (mm. kulkuvalot)
  • Turvallisuusvälineet (pelastusliivit, pelastusrenkaat/-liinat, sammuttimet ja palovaroittimet, hätämerkinantovälineet)
  • Ensiaputarvikkeet.

Oheistusta vesillä liikkujille:

Veneilijän tekniset lähtötarkistukset

Veneilytaito.fi

Viisaasti Vesillä

Näin toimit ennen merelle lähtöä