Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoiset meripelastajat tulleet apuun lähes 1500 kertaa

Meripelastusseura muistuttaa syysveneilyn riskeistä

Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt ovat suorittaneet elokuun loppuun mennessä yhteensä 1467 pelastus- ja avustustehtävää vesillämme. Syksyn tullen liikenne vesillä hiljenee, mutta vakavien onnettomuuksien riski kasvaa.

Vapaaehtoisten meripelastajien apua on tänä vuonna saanut 2824 ihmistä, joista 3 pelastettiin välittömästä hengenvaarasta. Kiireisintä on ollut Suomenlahdella, missä on suoritettu kolmannes kaikista tehtävistä.

– Niin tehtävien määrän kuin laadunkin suhteen ollaan hyvin lähellä viime vuotta. Tyypillinen asiakkaamme on moottoriveneilijä, joka on joutunut vesillä pulaan jonkin teknisen ongelman vuoksi, kertoo Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.

Varaudu oikein syysvesille

Huviveneily vähenee syksyn edetessä, mutta samalla riskit kasvavat pimeyden, kylmien vesien sekä nopeasti muuttuvien keliolosuhteiden takia. Marko Stenberg muistuttaa, että veneilystä voi kuitenkin nauttia pitkälle syksyyn, kunhan varautuu ja varustautuu oikein.

– Syksyllä kulkuvalojen ja huolellisen tähystämisen merkitys lisääntyy. Säätä tulee seurata koko ajan, koska se voi muuttua yllättävän nopeasti huonoksi. Kylmyyttä vastaan kannattaa suojautua lämpimällä kerrospukeutumisella, jonka päällimmäinen kerros on vedenpitävä. Ja ne pelastusliivit päälle!

Vapaaehtoisten meripelastajien päivystyskausi jatkuu paikkakunnasta riippuen marras-joulukuulle tai jäiden tuloon asti. Vesillä saa ympäri vuoden apua hätänumerosta 112 ja meripelastuksen hälytysnumerosta 0294 1000. Meripelastusseuran ylläpitämä, veneilijöiden kiireettömiin avunpyyntöihin tarkoitettu Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30 päivystää lokakuun loppuun.