Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoisten meripelastajien Operaatio Meritähti vesillä liikkujien turvana koko juhannuksen

Vapaaehtoiset meripelastajat varautuvat jälleen kiireiseen juhannukseen. Vesillä liikkujien turvana päivystää yli 130 pelastusalusta miehistöineen ympäri maata torstaista sunnuntai-iltaan.

Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg kertoo, että säällä on suuri vaikutus siihen, minkälaiseksi juhannus vesillä muodostuu.

– Kaunis ja lämmin sää saa ihmiset vesille, mutta viileämmillä alueilla on yleensä hiljaisempaa. Juhannusaatoksi monin paikoin luvatut ukkospuuskat voivat aiheuttaa yllättäviä vaaratilanteita. On tärkeää tarkistaa säätiedotukset ennen lähtöä ja seurata niitä myös venematkan aikana.

Pelastusliivien käyttämisestä muistutetaan paljon, mutta ei turhaan. Vain päällä oleva ja oikein puettu liivi pelastaa eikä liivien hakemiseen ja pukemiseen usein ole aikaa enää onnettomuuden sattuessa.

Lisäksi Marko Stenberg nostaa esiin kaksi tärkeää turvallisuusasiaa, joista muistutellaan yleensä hieman harvemmin.

– Kun vesillä on paljon liikennettä ja ehkä myös kokemattomia veneilijöitä, korostuu tähystämisen merkitys. Pelkkä eteenpäin katsominen ei riitä, vaan tähystää pitää joka suuntaan. Kaikki veneessä olevat voivat osallistua tähystämiseen. Se ei ole vain ohjaajan tehtävä.

Toinen huomionarvoinen asia on omien ja veneensä rajojen tunnistaminen sekä niihin sopeutuminen.

– On hyvä ymmärtää, mihin ja millaisiin olosuhteisiin vene kokonsa ja ominaisuuksiensa puolesta soveltuu. Samoin kannattaa pohtia, riittävätkö oma osaaminen ja veneenkäsittelytaidot esimerkiksi kovempaan keliin vai olisiko syytä valita suojaisampi reitti tai siirtää matkaa parempiin sääolosuhteisiin.

Avunpyynnöt

 

Vaara- tai hätätilanteessa vesillä soita hätänumeroon 112 tai meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000 (merialueella). Meripelastusseuran Trossi-palvelunumerosta 0800 30 22 30 saa apua vesillä niissä ongelmatilanteissa, joissa kyseessä ei ole vaaratilanne eikä avun saamisella ole kiire. Trossi-palvelunumero päivystää vuorokauden ympäri.

Jos olet epävarma, onko kyseessä kiireetön avustus vai vaaratilanne, soita aina hätänumeroon tai meripelastuksen hälytysnumeroon.

Vapaaehtoiset meripelastajat toivottavat hyvää ja turvallista juhannusta!