Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoiset meripelastajat jälleen turvana vesillä

Vapaaehtoisten meripelastajien päivystyskausi on alkanut tai alkaa asteittain toukokuussa. 1. toukokuuta lähtien vastaa myös Meripelastusseuran Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30 veneilijöiden kiireettömiin avunpyyntöihin.

Suuri osa Meripelastusseuran vapaaehtoisia pelastusasemia siirtyy valmiuteen vappuviikonloppuna. Pohjoisempana sekä myöhäisen kevään vuoksi paikoin vielä jäässä olevilla sisävesillä pelastusveneet lasketaan vesille heti jäiden lähdettyä. Avovesikauden ensimmäisen tehtävän suoritti Porvoon Meripelastajien pelastusvene Aktia Porvoo jo 21.4. hinaten konerikkoisen moottoriveneen satamaan.

Vapaaehtoiset meripelastajat päivystävät ympäri vuorokauden keskimäärin alle puolen tunnin lähtövalmiudessa. Arki-iltaisin ja viikonloppuisin pelastusveneet partioivat usein vesillä valmiina auttamaan välittömästi.

Viime vuonna Meripelastusseuran vapaaehtoisten tehtävämäärä ylitti jo toista vuotta peräkkäin kahdentuhannen rajan. Miehistöt lähtivät hälytystehtävään yhteensä 2126 kertaa. Apua sai 4415 ihmistä, joista 21 pelastettiin välittömästä hengenvaarasta.

– Uskon, että veneilybuumi jatkuu, vaikka valtaosa koronarajoituksista onkin purettu. Paljon riippuu toki säistä, mutta varaudumme jälleen kiireiseen kesään, sanoo Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.

Meripelastusseuran 60 pelastusaseman verkosto rannikolla ja sisävesillä ulottuu Hangosta Inariin. Asemille on sijoitettuna 139 pelastusvenettä, joita operoi noin 1500 koulutettua vapaaehtoista.

Vastuullisesti vesille

Vapaaehtoisille meripelastajille tulevista avunpyynnöistä valtaosa tulee huviveneilijöiltä ja johtuu veneen teknisestä viasta, huollon laiminlyömisestä tai kuljettajan merimiestaidollisesta virheestä.

– Veneen keväthuoltoon ja varusteiden tarkistukseen panostamalla voi välttää monta ongelmaa vesillä. Myös omat tiedot ja taidot on hyvä päivittää ajan tasalle. Toissa vuonna uudistettu vesiliikennelaki toi veneen päällikölle paljon lisää vastuuta, muistuttaa Marko Stenberg.

Veneilytaidot voi päivittää helposti Meripelastusseuran maksuttomilla verkkokursseilla osoitteessa veneilytaito.fi.

Vesille lähtijän muistilista:

  • Tee reittisuunnitelma ja kerro se myös kotiin jääville
  • Tutustu säätiedotuksiin ja seuraa niitä matkan aikana
  • Varmista, että viestintävälineet toimivat ja pysyvät kuivina
  • Huolehdi siitä, että veneessäsi on riittävästi polttoainetta
  • Varaa mukaan moottorin tarvitsemia nesteitä ja varaosia
  • Opasta kaikille veneessä olijoille turvalliset toimintatavat
  • Muista, että vain päälle puettu pelastusliivi pelastaa
  • Varmista, että sinulla on voimassa oleva Trossi-jäsenpalvelu.

Mistä apua?

Hätä- tai vaaratilanteessa vesillä tulee aina soittaa hätänumeroon 112 tai merialueella meripelastuksen hälytysnumeroon on 0294 1000. Kiireettömissä ongelmatilanteissa apua saa Meripelastusseuran Trossi-palvelunumerosta 0800 30 22 30 (1.5.-31.10.).