Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoisilla meripelastajilla jälleen kiireinen kevät

Meripelastusseuran vapaaehtoiset ovat rientäneet apuun tänä vuonna jo 209 kertaa. Alkukaudesta veneilijöiden avuntarpeen syynä korostuvat erilaiset tekniset ongelmat.

Veneilyn kasvanut suosio näkyy edelleen selvästi vapaaehtoisten meripelastajien tehtävämäärissä, jotka ovat samalla tasolla viime vuoden ennätyslukemien kanssa. Toukokuun loppuun mennessä Meripelastusseuran miehistöiltä oli saanut apua 418 ihmistä ja 171 alusta. Kiireisin kevät on ollut Suomenlahdella.

– Sään vaihtelu on näkynyt tehtävien määrässä tänä keväänä selvästi. Lämmin ja aurinkoinen sää saa ihmiset runsain joukoin vesille, ja silloin myös sattuu ja tapahtuu. Viileällä ja sateisella säällä meripelastajat saavat partioida vesillä lähes yksin, kertoo Meripelastusseuran valmius- ja turvallisuuspäällikkö Marko Stenberg.

Suurin osa vapaaehtoisten meripelastajien tehtävistä aiheutuu veneeseen tulleesta teknisestä viasta tai veneilijän merimiestaidollisesta virheestä. Erityisesti keväällä ja alkukesällä korostuvat ongelmatilanteet, jotka olisi voitu välttää panostamalla veneen huoltoihin sekä päivittämällä varusteet ja kipparin taidot.

– Vesille lähtöön valmistautumiseen kannattaa uhrata hieman aikaa. Veneen laitteiden ja varusteiden tarkistamisen lisäksi on hyvä kerrata perusasiat, kuten merimerkit ja väistämissäännöt, Marko Stenberg neuvoo.

– Kun lisäksi pitää pelastusliivit päällä, tähystää ja huomioi muut vesilläliikkujat sekä käyttää navigoinnissa myös paperikarttaa teknisten välineiden lisäksi, on turvallisen vesillä liikkumisen paketti kasassa.

Hyvään merimiestapaan kuuluvat turvalliset toimintatavat on helppo kerrata Meripelastusseuran Veneilytaito-verkkokursseilla. Kaikille avoin verkkokoulutus koostuu kolmesta kokonaisuudesta, jotka ovat Päällikön vastuu, Veneile turvallisesti sekä Toiminta hätätilanteessa. Tutustu kursseihin osoitteessa veneilytaito.fi.

Vuonna 2020 vapaaehtoiset meripelastajat suorittivat yhteensä 2168 pelastus- ja avustustehtävää vesillämme. Tehtävien määrä ylitti 2000 rajan ensimmäistä kertaa Meripelastusseuran historiassa.