Siirry pääsisältöön

Uusi meripelastusvene Tornioon

Meripelastusseura on vastaanottanut uuden PV3-luokan pelastusveneen, joka sijoitetaan Meri-Lapin Meripelastajien Tornion asemalle. Vene parantaa alueen meripelastusvalmiutta merkittävästi.

Uusi pelastusvene on saapunut asemapaikalleen 30.5. ja aloittaa päivystyksen miehistöjen perehdytyksen jälkeen vielä ennen juhannusta. 10 metriä pitkä vene on varustettu kahdella 300 hevosvoiman perämoottorilla, ja sen huippunopeus on 42 solmua. Hydraulinen keulaportti helpottaa rantautumista ja mahdollisen potilaan siirtoa.

– Olemme iloisia voidessamme sijoittaa Meri-Lapin Meripelastajien laajalle ja haastavalle toiminta-alueelle uuden tehokkaan ja merikelpoisen pelastusveneen. Uskon, että se parantaa Tornion vapaaehtoisten meripelastajien toimintaedellytyksiä ja alueen vesillä liikkuvien turvallisuutta merkittävästi, sanoo Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström.

Kummiksi pelastusveneelle

Uuden PV3-luokan pelastusveneen miehistö käyttökoulutuksessa.

Meripelastusseura hankkii pelastusveneet STEA:n veikkausvoittovaroista myöntämillä avustuksilla. Jokaisessa hankinnassa on 30 prosentin omavastuuosuus, josta keskusjärjestö rahoittaa puolet ja paikallinen yhdistys toisen puolen. Meri-Lapin Meripelastajat etsii yhteistyökumppania tukemaan omarahoitusosuutensa kattamisessa.

– Toivoisimme, että jokin paikallinen yritys tai muu taho lähtisi tukemaan hanketta, jolla on näin suuri merkitys alueen vesiliikenteen turvallisuudelle. Se olisi hieno tapa osoittaa yhteiskuntavastuuta. Päätukijalle tarjoamme mahdollisuuden antaa uudelle pelastusveneelle nimen ja toimia sen kummina, kertoo Meri-Lapin Meripelastajien puheenjohtaja Jani Leminaho.

Tornion uusi pelastusvene on neljäs kokkolalaisen Kewatec Aluboatin Meripelastusseuralle rakentamasta PV3-luokan venesarjasta. Seuraava vene sijoitetaan Tammisaareen kesäkuun puolivälissä ja kaksi seuraavaa suunnitelmien mukaan Inkooseen ja Kuopioon kesällä 2022.

Meri-Lapin Meripelastajilla on pelastusasemat Kemissä ja Torniossa. Yhdistys on valmistautunut hyvissä ajoin uuden PV3-luokan veneen tuloon siirtämällä jo viime kesänä Tornion aseman Röytästä Leton veneilysatamaan.

– Leton asema on tuonut meidät keskelle veneilijöitä ja antanut lisää näkyvyyttä vapaaehtoiselle meripelastustoiminnalle sekä monipuolisempia yhteistyömahdollisuuksia viranomaisten ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Talven ja kevään aikana rakensimme myös pienimuotoisen simulaattorin tukemaan miehistöjen koulutusta ja nuorisotoimintaa, Jani Leminaho kertoo.

– Parhaimmat kiitokset Suomen Meripelastusseuralle, yhdistyksen aktiivi- ja kannatusjäsenille sekä kaikille tukijoillemme, jotka mahdollistavat vapaaehtoistoimintamme ja sen kehittämisen. Pitkään odotettu uusi PV3-luokan alus on vihdoin kotisatamassa, ja sen avulla voimme entistä paremmin palvella toiminta-alueemme vesilläliikkujia. Turvallista ja hyvää veneilykesää kaikille, puheenjohtaja Leminaho kiittää.

Meri-Lapin Meripelastajat saivat viime vuonna tunnustusta toiminnastaan. Länsi-Suomen Merivartiosto palkitsi 30.10.2020 Meri-Lapin Meripelastajien pelastusvene Teipparin miehistön plaketilla tunnustuksena esimerkillisestä toiminnasta meripelastustapahtumassa Kemin edustalla 10.9.2020. Pohjoisen Yhteisöjen tuki – Majakka ry valitsi 3.12.2020 Meri-Lapin Meripelastajat vuoden 2020 vapaaehtoistoiminnan muodoksi ansiokkaasta vapaaehtoistyöstä ihmisten osallisuuden ja hyvinvoinnin lisäämiseksi.