Siirry pääsisältöön

Vuoden meripelastajaksi pelastusvene Uuraan miehistö Savonlinnasta

Suomen Meripelastusseura on nimittänyt Vuoden meripelastajaksi pelastusvene Uuraan miehistön Savonlinnasta. Miehistö pelasti viime syksynä Saimaalla kaksi ihmistä erittäin haastavissa olosuhteissa.

Savonlinnan Järvipelastajien pelastusvene Uuras hälytettiin 10. syyskuuta 2020 pelastustehtävään. Iäkkään pariskunnan vene oli mökkimatkalla kovassa tuulessa ja aallokossa ajautunut kivikkoon ja pariskunta oli pelastautunut luodolle.

Hälytyksen tullessa miehistö sattui olemaan järvipelastajien asemalla huoltotehtävissä. Uuras oli matkalla onnettomuuspaikalle 13 minuutissa. Tehtävälle oli lähetetty myös pelastuslaitoksen oma vene, ja Uuraan oli tarkoitus toimia varmistuksena.

Haastavat sääolosuhteet

Noin kahden meripeninkulman ajon jälkeen Uuras ohitti pelastuslaitoksen veneen, jolla oli vaikeuksia edetä kovassa vasta-aallokossa. Uuraan etenemistä aallokko ei hidastanut, vaikka toisen koneen lämpömittari ja navigointiohjelma lakkasivat toimimasta. Matka jatkui paperikartalla navigoiden.

– Keskituuli oli 17 m/s ja puuskissa yli 20 m/s. Haukivedellä oli erittäin voimakas aallokko. Keli oli harvinaisen kova tuolla alueella, sanoo pelastusvene Uuraan päällikkö Esa Hirvonen.

Uuras saapui kohteeseen noin puolessa tunnissa. Kaksi iäkästä ihmistä odotti luodolla. Pariskunnan vene hakkasi luotoon ja mies yritti pitää venettä irti kivestä.

– Rantautuminen oli vaikeaa, joten pintapelastajana toiminut Mikael Fyhr ui luodolle. Varmistettuaan, että ihmiset ovat kunnossa, pinturi etsi sopivan rantautumispaikan pelastusveneelle, Esa Hirvonen kertoo.

Pariskunta autettiin pelastusvene Uuraan kyytiin. Siinä vaiheessa myös pelastuslaitoksen vene saapui paikalle, mutta lisäapua ei enää tarvittu. Kylmettynyt, mutta muuten vahingoittumaton pariskunta kuljetettiin läheiselle mökilleen.

Pelastuslaitoksen yksikönjohtaja kehotti siinä tilanteessa jättämään haveriveneen paikoilleen, mutta pariskunnan pyynnöstä Uuraan miehistö palasi katsomaan veneen tilannetta.

– Pinturi ui uudelleen luodolle ja vene saatiin suhteellisen ehjänä palautettua omistajalle, Hirvonen kertoo.

Saumatonta yhteistyötä

Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahden mukaan yhteistyö Savonlinnan Järvipelastajien kanssa on tiivistä ja saumatonta.

– Yhdessä asioita on eteenpäin viety ja yhteistyö on tuottanut konkreettisia tuloksia. On saatu kansalaisille apua järvipelastajien kautta nopeammin kuin meidän omien yksiköiden kautta. Lisäksi on saatu lisävoimaa operaatioihin, joissa pelastuslaitos on ollut ensimmäisenä paikalla, Halmeslahti toteaa.

Vesiliikenneonnettomuuksien lisäksi Halmeslahti mainitsee esimerkkinä maastopalot, joissa järvipelastusyksiköt ovat toimineet ansiokkaasti.

Miehistö palkitaan 9.4.

Suomen Meripelastusseura palkitsee pelastusvene Uuraan miehistön, johon kuuluivat Esa Hirvonen, Mikael Fyhr ja Martin Lajunen, Vuoden meripelastaja -nimityksellä, Meripelastajan malja -kiertopalkinnolla ja seuran ansiomerkeillä. Huomionosoitukset jaetaan Meripelastusseuran koulutuspäivillä 9.4.2021.

Kuvassa vasemmalta oikealle Mikael Fyhr, Martin Lajunen ja Esa Hirvonen (kuva Anne Kosonen).