Siirry pääsisältöön

Operaatio Meritähti – meripelastajat varautuvat kiireiseen juhannukseen

Juhannuksesta vesillä ennustetaan vilkasta. Vesilläliikkujien turvana päivystää 130 pelastusalusta ja lähes 1400 vapaaehtoista meripelastajaa ympäri maata. Meripelastusseuran Operaatio Meritähti kestää torstai-illasta sunnuntai-iltaan.

Poikkeusaika ja lämmin alkukesä ovat saaneet ihmiset lähtemään vesille sankoin joukoin, mikä näkyy myös meripelastustehtävien määrässä. Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt hoitivat viime viikonloppuna yli 80 pelastus- ja avustustehtävää. Toukokuun alusta tähän päivään on tehtäviä kertynyt yhteensä 404, joka on lähes 10 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Juhannus on aina kiireistä aikaa meripelastajille, mutta nyt varaudutaan poikkeuksellisen vilkkaaseen keskikesän juhlaan vesillä. Myös vesille lähtöön kannattaa valmistautua nyt tavallistakin huolellisemmin ja ennakoida mahdollisia ongelmatilanteita. Apu ei ehkä olekaan ihan lähellä.

Vastuullisesti vesillä

Uusi vesiliikennelaki tuli voimaan 1. kesäkuuta. Huviveneilijän kannalta lain tärkein uudistus on, että jokaisella vesikulkuneuvolla on oltava päällikkö, joka vastaa aluksen kulusta ja koko venekunnan turvallisuudesta. Päällikkö on vastuussa muun muassa turvallisuusvarusteista sekä siitä, että pelastusliivit on puettu olosuhteiden niin vaatiessa ja kaikki veneessä olevat osaavat toimia hätätilanteessa.

Vaikka laki ei sitä edellytäkään, meripelastajat neuvovat, että pelastusliivit pidetään päällä aina vesillä liikuttaessa. Hätätilanteessa liivien esiin ottamiseen ja pukemiseen ei useimmiten ole enää aikaa.

Ota aina huomioon myös muut vesilläliikkujat. Väistämissäännöt on hyvä hallita, mutta pitää muistaa, että vaaratilanteen välttämiseksi jokainen on velvollinen väistämään. Tähystämistä ei saa koskaan laiminlyödä.

Tilastojen mukaan alkoholilla on osuutta valtaosassa juhannusten tapaturmaisista hukkumisista. Vapaaehtoiset meripelastajat suosittelevatkin juhlajuomien korkkaamista vasta, kun köydet on kiinni laiturissa. Jo melko pienikin määrä alkoholia heikentää arviointi- ja toimintakykyä eri tilanteissa vesillä.

Vastuullisen veneilijän turvalliset toimintatavat ehtii vielä kerrata Meripelastusseuran kaikille avoimilla Veneilytaito-verkkokursseilla osoitteessa veneilytaito.fi.

Päällikön velvollisuuksiin kuuluu myös varmistaa, että veneessä on asianmukaiset merikartat. Lue blogi merikartoista.

Avunpyynnöt

Vaara- tai hätätilanteessa vesillä soita aina hätänumeroon 112 tai meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000 (merialueella).

Meripelastusseuran Trossi-palvelunumerosta 0800 30 22 30 saa apua vesillä niissä ongelmatilanteissa, joissa kyseessä ei ole vaaratilanne eikä avun saamisella ole kiire. Trossi-palvelunumero päivystää vuorokauden ympäri.

Jos olet epävarma, onko kyseessä kiireetön avustus vai vaaratilanne, soita aina hätänumeroon tai meripelastuksen hälytysnumeroon.

Vapaaehtoiset meripelastajat toivottavat hyvää ja turvallista juhannusta!