Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoisilla meripelastajilla ennätyskiireinen kevät

Meripelastusseuran vapaaehtoisten apua tarvitaan vesillä yhä useammin. Pelastus- ja avustustehtäviä on tänä keväänä kertynyt jo 154 kun viime vuonna samaan aikaan niitä oli 111. Meripelastajat kehottavat valmistautumaan vesille lähtöön huolella.

Vapaaehtoisten meripelastajien apua oli toukokuun viimeisen viikon alkaessa saanut yhteensä 267 ihmistä. Kiireisin meripelastajien kevät on ollut Suomenlahdella, jossa veneilykausi alkoi lämpimän kevään myötä tavallista aikaisemmin.

– Lämmin ja kaunis sää lisää selvästi tehtävien määrää. Toissa kesänä rikottiin lämpöennätyksiä ja myös Meripelastusseuran tehtävämäärä nousi ennätystasolle, kertoo Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström. – Tänä vuonna varaudumme myös kiireiseen kauteen. Uskon, että entistä useampi suuntaa vesille ja saaristoon, kun ulkomaanlomat on peruttu.

Suurin osa vapaaehtoisten meripelastajien tehtävistä aiheutuu veneeseen tulleesta teknisestä viasta tai veneilijän merimiestaidollisesta virheestä. Monessa tapauksessa pulaan joutuminen olisi voitu välttää panostamalla veneen huoltoihin ja päivittämällä varusteet.

– Vesille lähtöön kannattaa nyt valmistautua erityisen huolellisesti, koska poikkeusaikana avun saaminen saattaa kestää normaalia kauemmin, muistuttaa Jori Nordström.

Veneilytaidot kuntoon

Myös veneilijän oma osaaminen on nyt aika päivittää kuntoon.

– Maanantaina 1.6. voimaan tuleva uusi vesiliikennelaki edellyttää, että myös huviveneellä on päällikkö, joka vastaa veneen kulusta ja koko venekunnan turvallisuudesta, Jori Nordström kertoo. – Päällikkö on vastuussa muun muassa turvallisuusvarusteista sekä siitä, että pelastusliivit on puettu olosuhteiden niin vaatiessa ja kaikki veneessä olevat osaavat toimia hätätilanteessa.

Hyvään merimiestapaan kuuluvat turvalliset toimintatavat on helppo kerrata Meripelastusseuran Veneilytaito-verkkokursseilla. Kaikille avoin verkkokoulutus koostuu kolmesta kokonaisuudesta, jotka ovat Päällikön vastuu, Veneile turvallisesti sekä Toiminta hätätilanteessa. Tutustu kursseihin osoitteessa veneilytaito.fi.