Siirry pääsisältöön

Lähde vesille turvallisesti – Lue muistilista veneen keväthuoltoon!

Ennen veneilykauden aloitusta kannattaa varata päivä tai kaksikin veneen huoltoon ja turvallisuusasioiden mieleen palauttamiseen. Jos vesillä sattuu haveri, hätätilanteessa apua saa hätänumerosta ja kiireettömässä ongelmatilanteessa Meripelastusseuran Trossi-palvelunumerosta.

Auringossa vapaana kimmeltävä vesi houkuttelee ajatukset laineille. Ota kuitenkin aikalisä. Malta huoltaa vene ja varusteet kunnolla ennen vesille lähtöä.

Meripelastusseuran tilastot osoittavat, että lähes puolet vapaaehtoisten meripelastajien saamista avunpyynnöistä johtuvat veneeseen tulleesta teknisestä ongelmasta. Suurin osa alkukauden meripelastustehtävistä aiheutuu juuri veneiden teknisistä vioista, joista yleisin johtuu polttoainetankkien epäpuhtauksista. Tämä johtaa polttoainesuodattimen tukkeutumiseen ja matkan katkeamiseen.

Monet teknisistä vioista voitaisiin välttää veneen säännöllisellä huollolla. Mitä perusteellisemmin vene on huollettu syksyllä, sitä vähemmän tekemistä on ennen veneilykauden alkua. Keväthuollon tarkastuslistan asiat on hyvä käydä läpi joka tapauksessa.

Trossi on veneen turva poikkeustilanteessakin

Veneen tärkein turvallisuustekijä on inhimillinen eli veneilijä itse. Taidot kannattaa pitää ajan tasalla ja hankkia tarvittaessa lisää koulutusta. Kokeneenkin kipparin on hyvä kerrata ennen veneilykauden alkua huviveneen päällikön vastuut, merimerkit ja vesiteiden säännöt. Tietojen päivitys on erityisen ajankohtaista nyt, kun uusi vesiliikennelaki astuu voimaan 1.6.2020. Meripelastusseuran maksuttomaan Veneilytaito.fi -verkkokoulutukseen on koottu täsmäpaketti turvallisuustietoa kerrattavaksi ennen kauden starttia.

Jos jotain sattuu – esimerkiksi köysi sotkeutuu potkuriin tai polttoaine loppuu – apua saa Trossi-palvelunumerosta 0800 30 22 30.

Ihmiset pelastetaan vesillä korvauksetta aina, mutta veneen siirto on omistajalleen useimmiten maksullista. Summa voi nousta satoihin euroihin. Meripelastusseuran Trossi-palveluun sisältyy ongelmatilanteessa jäsenetuna hinaus lähimpään satamaan, johon on saatavilla korjauspalveluita.

Vapaaehtoiset meripelastajat ovat valmiita auttamaan poikkeustilanteessakin ja Trossi-kausi käynnistyy edellisvuosien tapaan vapulta kautta Suomenniemen heti jäiden lähdettyä.

Mistä numerosta saa apua?

Hätätilanteessa soita merialueella 0294 1000 ja sisävesillä 112.
Kiireettömissä ongelmatilanteissa auttaa Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30. Numero palvelee 1.5.–31.10. ympäri vuorokauden. Apuun tulee lähin ja tarkoituksenmukaisin pelastusyksikkö.

Lisäksi kännykkään kannattaa ladata maksuton Trossi-mobiilisovellus, jonka saa Applen sovelluskaupasta tai Google Playsta. Trossi-mobiilisovelluksella apua hälytettäessä välittyvät koordinaattisi samalla.

Keväthuollon tarkastuslista ennen veneilykauden starttia

• veneen runko ja rakenteet (mm. peräsin, potkuri, anodit, läpiviennit, hanat, letkut ja kiristimet). Tarkista purjeveneessä myös takila
• moottori (mm. öljyt, suodattimet, nesteet, mahdolliset vuodot, letkujen kunto sekä hallintalaitteiden toiminta)
• akkujen lataus
• sähköt, elektroniikka ja viestintävälineet
• paperiset ja elektroniset kartat
• venevarusteet (mm. köydet, ankkurointivarustus, pilssipumput)
• merenkulkuvarusteet (mm. kulkuvalot)
• turvallisuusvälineet (pelastusliivit, pelastusrenkaat/-liinat, sammuttimet ja palovaroittimet, hätämerkinantovälineet)
• ensiaputarvikkeet.

________________________________________

Kipparin muistilista ennen vesille lähtöä

1. Tee reittisuunnitelma ja kerro se myös kotiin jääville.
2. Tutustu säätiedotuksiin ja seuraa niitä matkan aikana.
3. Varmista, että viestintävälineet toimivat ja pysyvät kuivina.
4. Huolehdi siitä, että veneessäsi on riittävästi polttoainetta.
5. Varaa mukaan moottorin tarvitsemia nesteitä ja varaosia.
6. Tarkista, että Trossi-jäsenkorttisi on mukana ja veneessäsi on uusi vuositarra.
7. Ota mukaan hätätilanteita varten juomavettä ja pientä purtavaa.
8. Muista, että vain päälle puettu pelastusliivi pelastaa!
9. Toimitaan kohtaamistilanteissa vastuullisesti ja pysytään terveinä!

Viranomaiset suosittelevat toistaiseksi välttämään tarpeetonta liikkumista vesillä koronavirusepidemian vuoksi. On myös hyvä varautua siihen, että poikkeusoloissa avun saaminen vesillä saattaa kestää tavallista pitempään.

Turvallista alkavaa veneilykautta!

Hanki Trossi veneesi turvaksi. Liity Trossi-jäseneksi