Siirry pääsisältöön

Vuoden turvallisuusteko: Helsingin Meripelastusyhdistyksen maaorganisaatio

Meripelastusseura on nimittänyt Vuoden 2019 turvallisuusteoksi Helsingin Meripelastusyhdistyksen maaorganisaation, joka on hyvin suunniteltu ja toimiva esimerkki tukitoiminnosta, jolla yhdistys tukee omaa yksikköään poikkeustilanteessa.

Helsingin Meripelastusyhdistyksellä on ollut käytössä maaorganisaatio 2010-luvun alkupuolelta saakka. Maaorganisaatio luotiin helpottamaan ja selkeyttämään pelastusveneen miehistön tilannetta omassa onnettomuustilanteessa. Tästä maaorganisaatiota on laajennettu koskemaan koko yhdistyksen toimintaa.

Maaorganisaatio kutsutaan koolle hätä- tai muussa tilanteessa, jossa yhdistyksen pelastusaluksella käynnissä olevan poikkeustilanteen vuoksi päällikkö tarvitsee ulkopuolista apua. Näin toiminnasta vastaava päällikkö voi keskittyä tilanteen johtamiseen paikan päällä. Maaorganisaatio avustaa tarvittaessa esimerkiksi ulkopuolisen avun hankkimisessa.

Maaorganisaatiolla on ympäri vuorokauden päivystävä päivystyspuhelin, ja ryhmään on valittu yhdistyksestä henkilöt, joilla on riittävästi päätäntävaltaa tilanteiden hoitamiseen.

Maaorganisaatio ottaa aina välittömästi yhteyttä Meripelastusseuran valmiuspäivystäjään ja huolehtii yhteydenpidosta koko tilanteen ajan. Se vastaa myös mahdollisesta tiedottamisesta yhteistyössä Meripelastusseuran viestinnän kanssa.

Marraskuussa Helsingin yhdistyksen pelastusaluksella tapahtui vaaratilanne, jossa maaorganisaation toiminta sekä organisaation ja Meripelastusseuran valmiuspäivystäjän yhteistyö todettiin sujuvaksi tositilanteessa. Vaaratilanne saatiin aluksella itse hallintaan, mutta maaorganisaatiosta seurattiin ja tuettiin toimintaa koko ajan.

Maaorganisaatio on keino varautua tilanteisiin, joihin ei koskaan toivoisi kenenkään meripelastuksessa joutuvan.