Siirry pääsisältöön

Avoimuutta ja vuorovaikutusta

Pääkaupunkiseudun molempia meripelastusyhdistyksiä luotsaa ensi vuoden alusta nainen. Senni Jokinen ja Melinda Palomaa haluavat johtaa avoimesti ja muita kuunnellen ja arvostaen. – Niin, että kaikilla olisi kiva olla tämän todella mahtavan harrastuksen parissa, kiteyttää Melinda.

Melinda tuli mukaan vapaaehtoiseen meripelastustoimintaan vuonna 1998 ja Senni 10 vuotta myöhemmin.
– Venemessuilla joku ystävällinen herra Helsingin Meripelastusyhdistyksestä pyysi mukaan, Melinda muistelee. – Hän oli kovin ilahtunut, kun sai nuoren rekrytoitua miehistöön ja valitteli miehistön ikääntymistä.

Nykyisin Espoossa toimiva Senni aloitti myös Helsingistä.
– Itse asiassa samaan aikaan kuin Meripelastusseuran nykyinen koulutuspäällikkö Jaakko Heikkilä, hän naurahtaa.

– Olin juuri lopettanut opiskelut Turussa ja muuttanut Helsinkiin, Senni jatkaa. – Halusin harrastuksen, jossa voin tehdä jotain muiden hyväksi. Työkaveri vinkkasi vapaaehtoisesta meripelastustoiminnasta.

Molemmat uudet puheenjohtajat ehtivät edelleen myös merelle. Melinda on koulutustasoltaan aliperämies ja Senni on kansimies Espoon molemmilla aluksilla.

Sennille tuleva kausi on jo toinen Espoon Meripelastajien puheenjohtajana. Mitä kaikkea meripelastusyhdistyksen puheenjohtajan velvollisuuksiin kuuluu?
– Hallitus kokoontuu kerran kuussa. Sihteerin ja muiden vastuuhenkilöiden kanssa valmistelemme kokouksiin asialistat ja päätösesitykset. Olen pyrkinyt tuomaan yhdistyksen hallintoon lisää läpinäkyvyyttä ja järjestelmällisyyttä, Senni kertoo. – Lisäksi puheenjohtaja edustaa yhdistystä ulospäin virallisesti erilaisissa tilaisuuksissa ja muuten mitä erilaisimmissa tilanteissa.

Myös diplomatiaa tarvitaan välillä.
– Suurin osa porukasta suhtautuu meripelastusharrastukseen intohimoisesti, ja kun on paljon tunteen paloa, tunteet myös välillä kuohahtavat. Silloin puheenjohtaja toimii usein sovittelijana.

Sennin ensimmäisen puheenjohtajavuoden yksi suurimmista haasteista on ollut Espoon Meripelastajien asemaprojekti.
– Yhdistyksen tukikohdan vanha asemarakennus on niin huonossa kunnossa, ettei sitä kannata enää korjata, hän kertoo. – Yhteistyössä kaupungin kanssa olemme ideoineet uutta asemaa ja lupaprosessi on parhaillaan käynnissä. Rahoittajia hankkeelle etsimme myös.

Melinda Palomaa odottaa puheenjohtajan pestiltä sekä haasteita että hienoja mahdollisuuksia.
– Paljon puhutaan vapaaehtoisjärjestöjen kasvavasta roolista yhteiskunnassa, mutta vähemmän siitä, kuinka järjestöt pystyvät ylläpitämään toimintaansa ja tuottamaan jatkossakin arvoa yhteiskunnalle. Toimintaa pitää vaalia ja vapaaehtoisista pitää huolta.

Myös Melinda painottaa avoimuuden ja vuoropuhelun merkitystä.
– Aktiivisille toimijoille pitää antaa vaikuttamismahdollisuuksia. Eikä saa unohtaa, että vaikka ei aina oltaisi yhtä mieltä asioista, meillä kaikilla on kuitenkin yhteinen tavoite ja missio. Sen kirkastaminen kuuluu myös puheenjohtajan tehtäviin.

Kumpikaan naisista ei ole kokenut meripelastustoiminnan piirissä syrjintää tai epäasiallista käytöstä sukupuolensa vuoksi. Molemmat kannustavat naisia tulemaan rohkeasti mukaan.
– Jokaisella on omat vahvuutensa ja jokaisen vahvuuksille on käyttöä. Tärkeintä on reipas ja positiivinen asenne.

Haluatko vapaaehtoiseksi meripelastajaksi? Lue lisää meripelastus.fi/tulemukaan