Siirry pääsisältöön

In memoriam: Meripelastusveteraani Jorma Salopelto

Vapaaehtoisen meripelastustoiminnan veteraani Jorma Salopelto poistui keskuudestamme 74 vuoden ikäisenä 10. kesäkuuta 2019 vaikean sairauden murtamana Porvoossa.

Vaikka asuikin viimeiset vuosikymmenet Porvoossa, Jorma oli Kotkan poika, joka syntyi Kotkassa 27.11.1945. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Kotkan yhteislyseossa 1966, suoritti reserviupseeritutkinnon Merisotakoulussa 1967, valmistui rakennusinsinööriksi Lappeenrannassa 1971, suoritti laivurin tutkinnon 1996 ja vahtiperämiehen tutkinnon Kotkan merenkulkuoppilaitoksessa 2001. Lisäksi hän opiskeli ammattitaitoaan täydentäen liittyen maankäyttöön, rakentamiseen, liikenteeseen, varustamotoimintaan ja johtamiseen sekä kotimaassa että ulkomailla.

Jorma Salopellon työura oli kaksiosainen. Valmistuttuaan insinööriksi hän työskenteli vuosina 1972-1990 kaavoitusinsinöörinä Karhulan kauppalassa ja kuntaliitoksen jälkeen Kotkan kaupungissa tehtäväalueena asema- ja yleiskaavoitus sekä niihin liittyvä liikenteen ja joukkoliikenteen suunnittelu. Lisäksi hän työskenteli alan yksityisissä yrityksissä sekä Kymenlaakson liitossa useita vuosia. Meripelastusharrastus ja merialan opinnot johtivat siihen, että hänet nimitettiin Helsinkiin Suomenlinnan Liikenne Oy:n toimitusjohtajaksi vuonna 1996, josta tehtävästä hän jäi eläkkeelle 2011.

Jorma Salopelto Wilhelm Wahlforssin keulakannella 9.6.2007 mukana turvaamassa Volvo-Suurssari Race – purjehduskilpailua (kuva Reijo Niemi).

Varsinaisen työuran ohella Jorma Salopelto teki merkittävän elämäntyön vapaaehtoisen meripelastustoiminnan piirissä vuodesta 1973 alkaen. Ensin kansi- ja konemiehenä Kotkassa ja vuodesta 1979 aina vuoteen 1996 saakka pelastusristeilijä Wilhelm Wahlforssin päällikkönä. Tätä päällikköaikaa Jorma muisteli mieleisimpänä ja haastavimpana tehtävänään, koska siinä joutui kokemaan pelastusaluksen päällikön jakamattoman vastuun. Kotkasta poismuuton jälkeen hän toimi Porvoon Meripelastajien puheenjohtajana 2012-2015, Suomen Meripelastusseuran puheenjohtajana vuosina 2001-2006 ja seuran valtuuston puheenjohtajana 2007-2011.

Sotilasarvoltaan Jorma Salopelto oli yliluutnantti. Hänelle myönnettiin useita huomionosoituksia, kuten SVR ritarimerkki ja Meripelastusseuran ansioristi. Hänet kutsuttiin myös seuran kunniapuheenjohtajaksi huhtikuussa 2016.

Meripelastustoiminnan sekä monipuolisen yhdistystoiminnan lisäksi Jorman harrastuksiin kuuluivat veneily, metsästys, kalastus, valokuvaus ja musiikki sekä kuulijana että soittajana.

Lapsilleen ja lapsenlapsilleen Jorma oli turvallinen ja loppuun asti huumorilla viljellyn opastuksen antaja, työtovereilleen ja ystävilleen luotettava yhteistyökumppani, rauhallinen joskin hieman pedantti herrasmies. Kaipaamaan jäivät pitkäaikainen avovaimo, kolme lasta ja kaksi lastenlasta sekä laaja meripelastajien joukko.

Matti Piipari

Kirjoittaja on Kotkan Meripelastusyhdistyksen jäsen, jonka Jorma aikanaan houkutteli mukaan toimintaan.