Siirry pääsisältöön

Operaatio Meritähti turvaa juhannusta vesillä

Meripelastajien neuvo: liivit päälle ja korkki kiinni

Suomalaiset suuntaavat juhannuksena vesille sankoin joukoin. Vesilläliikkujien turvana päivystää 130 pelastusalusta ja lähes 1400 vapaaehtoista meripelastajaa ympäri maata. Operaatio Meritähti kestää torstai-illasta sunnuntai-iltaan.

Juhannus on kiireistä aikaa meripelastajille. Viime vuonna Meripelastusseuran miehistöt hoitivat juhannusviikonloppuna yhteensä 120 eriasteista pelastus- ja avunantotehtävää.
– Vesiliikenne on vilkkainta juhannusaattona, kokkojen polttamisaikaan sekä jälleen sunnuntaina, kun palataan kotiin, kertoo puheenjohtaja Esa Hirvonen Savonlinnan Järvipelastajista.

Sääennusteet lupaavat kaunista juhannussäätä lähes koko maahan. Meripelastajille se tarkoittaa enemmän töitä.
– Tehtävien määrä riippuu hyvin paljon säästä – huonossa säässä veneilijöitä ei ole niin paljon ja tehtäviäkin on vähemmän, sanoo vapaaehtoinen meripelastaja ja Espoon Meripelastajien puheenjohtaja Senni Jokinen. – Toisaalta huonolla kelillä ne vähäisetkin tehtävät ovat sitten vaativampia.

Suurin osa vapaaehtoisten meripelastajien tehtävistä on eriasteisia avustuksia. Näin myös juhannuksena.
– On kuitenkin hyvä muistaa, että moottorivika tai polttoaineen loppuminen voi olla vikaantuneessa veneessä oleville todella ikävä ja ehkä pelottavakin kokemus, Senni Jokinen muistuttaa.

Liivit päälle!

Meripelastajien vinkit juhannusta vesillä viettäville ovat samat kuin aina vesille lähdettäessä.
– Tärkeintä on pukea sopivat pelastusliivit päälle kaikille veneessä olijoille. Laatikossa ne eivät hätätilanteessa auta, Senni Jokinen neuvoo. – Tarkista sääennuste ja varaudu sen muutoksiin, esimerkiksi tuuli voi nousta yllättäen. Ennen lähtöä on hyvä tarkistaa myös akun varaustila, polttoaineen riittävyys ja että veneessä on ajantasainen paperikartta.

Esa Hirvonen lisää luetteloon vielä huolellisuuden, varovaisuuden ja muiden vesilläliikkujien huomioimisen. Hirvonen viettää juhannuksen päivystäen Operaatio Meritähdessä valmiina auttamaan Saimaalla veneileviä.

Korkki kiinni vesillä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tilastojen mukaan alkoholilla on osuutta valtaosassa juhannusten tapaturmaisista hukkumisista. Myös vapaaehtoiset meripelastajat suosittelevat juhlajuomien korkkaamista vasta, kun köydet on kiinni laiturissa.
– Alkoholi ja vesillä liikkuminen eivät kuulu yhteen, sanoo Meripelastusseuran turvallisuuspäällikkö Marko Stenberg. – Jo melko pienikin määrä alkoholia heikentää arviointi- ja toimintakykyä eri tilanteissa vesillä.

Avunpyynnöt

Vaara- tai hätätilanteessa vesillä soita aina hätänumeroon 112 tai meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000 (merialueella).

Meripelastusseuran Trossi-palvelunumerosta 0800 30 22 30 saa apua vesillä niissä ongelmatilanteissa, joissa kyseessä ei ole vaaratilanne eikä avun saamisella ole kiire. Trossi-palvelunumero päivystää vuorokauden ympäri.

Jos olet epävarma, onko kyseessä kiireetön avustus vai vaaratilanne, soita aina hätänumeroon meripelastuksen hälytysnumeroon.

Onhan sinulla jo Trossi?

Veneen pelastaminen on useimmiten maksullista, jos ihmishenkiä ei ole vaarassa. Ihmiset pelastamme aina korvauksetta, mutta veneen kiireettömästä siirrosta peritään omakustannushinta. Summa voi nousta satoihin euroihin. Meripelastusseuran Trossi-jäsenpalvelu takaa myös veneellesi maksuttoman avun. Samalla tuet vapaaehtoista meripelastustyötä ja olet mukana pitämässä meripelastajat vesillä.

Lue lisää ja liity.

Vapaaehtoiset meripelastajat toivottavat hyvää ja turvallista juhannusta!