Siirry pääsisältöön

Tänään on Legacy Day

Kansanvälinen testamenttilahjoittamisen päivä 13.9. kannustaa keskustelemaan omaan omaisuuteen kohdistuvista toiveista.

Valtio on edelleen merkittävä perintöjen vastaanottaja. Hyvä testamentti -kampanja muistuttaa, että testamentti antaa tekijälleen päätösvallan, kenelle hänen omaisuutensa jaetaan poismenon jälkeen. Kansainvälinen tutkimuskatsaus osoittaa, että ikä on merkittävin testamenttaamiseen aktivoiva tekijä. Seuraavaksi eniten testamenttaamiseen aktivoi varallisuus ja terveydentila.

”Kansainvälinen testamenttilahjoittamisen päivä, Legacy Day, on muodostunut perinteeksi, ja tuolloin maailmalla järjestetään erilaisia tempauksia. Meillä on syksyllä tarjolla monenlaisia testamenttaamisesta kertovia tilaisuuksia”, kertoo Hyvä testamentti -kampanjan koordinaattori Pia Tornikoski. ”Syitä testamenttaamiseen on monia ja kiinnostus on tasaista. Kampanjasivuillamme vieraillaan tasaiseen tahtiin, ja lakiasiantuntijamme saa jopa parikymmentä yhteydenottoa kuukaudessa.”

Isossa-Britanniassa kolmasosa väestöstä on ilmaissut tehneensä testamentin, Ruotsissa yli 20 prosentilla ja Suomessa noin kymmenellä prosentilla on testamentti. Tutkimuskatsauksen mukaan ikä on merkittävin testamenttaamiseen vaikuttava tekijä. Usein testamentti tehdään keski-iässä. Muutoksia kerran laadittuun testamenttiin tehdään harvoin, vaikka se olisi käytännössä mahdollista.

Yleisimmät syyt tehdä testamentti ovat muutos perhesuhteissa. Seuraavaksi yleisimmät syyt ovat muutos varallisuudessa ja terveydessä. Suurin syy (58 %) testamentin puuttumiseen on, että ihminen ei ole ajatellut asiaa. 20 prosenttia kokee, että he ovat liian nuoria tekemään testamentin. 17 prosenttia puolestaan kokee, että heillä ei ole mitä testamentata. Vuoden 2012 British Social Attitudes Survey -tutkimuksen mukaan 70 % brittiläisistä kokee voivansa helposti puhua kuolemasta, mutta kuitenkin vain 45 % on keskustellut heidän kuoleman jälkeisistä toiveistaan.

Järjestöille osoitettujen testamenttien syynä on usein itselle tärkeän asian tukeminen. Talouden suunnittelu ja verohyöty seuraavat henkilökohtaisia motiiveja. Meripelastusseuralle tehdystä testamenttilahjoituksesta et maksa lahja- tai perintöveroa, sillä olemme yleishyödyllinen järjestö.

Testamenttilahjoittaminen Meripelastusseuralle

Suomen Meripelastusseura on mukana Hyvä testamentti -kampanjassa, joka tarjoaa käytännön tietoa testamenttilahjoittamisesta.

Tervetuloa Hyvän tahdon iltaan kuulemaan, kuinka laatia elämäsi tärkeät asiakirjat. Lainopillisia ohjeita tilaisuudessa antaa asianajaja Piia Jeremejeff. Testamenttilahjoittamisesta hyväntekeväisyyteen kertoo Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski.

Hyvän tahdon illat

24.10. klo 17.30-18.30 Nooa Säästöpankin Tikkurilan toimipiste, Tikkuraitti 11, 01300 Vantaa
14.11. klo 17.30-18.30 Nooa Säästöpankin Tapiolan toimipiste,  Leppävaarankatu 3-9, 02600 Espoo
28.11. klo 17.30-18.30 Nooa Säästöpankin Järvenpään toimipiste, Sibeliuksenkatu 16, 04400 Järvenpää

Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jari Piirainen on tavattavissa Espoon tilaisuudessa 14.11.

Ilmoittaudu mukaan sähköpostilla nooa.asiakastilaisuus@saastopankki.fi tai
soita 010 436 6410 / ma-pe klo 8-22 (8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min.)

Hyvä testamentti -kampanjan lakiasiantuntija Piia Jeremejeff vastaa kaikkiin kysymyksiin myös yksityisesti: puhelin 040 350 4100, lakimies@hyvatestamentti.fi.

Tutustu Meripelastusseuran testamenttilahjoittamiseen tästä.