Siirry pääsisältöön

Porkkalan uusi hylkypuisto elävöittää aluetta

Kirkkonummelle Porkkalanniemen edustalle avautui maanantaina 3.9. vapaaehtoisvoimin rakennettu vanhojen uponneiden alusten hylkypuisto.  Porkkalan vapaaehtoiset meripelastajat olivat mukana hylkypuiston toteuttamisessa.

Kansainvälisestikin ainutlaatuisen puiston alueella on yli 50 vanhaa hylkyä. Hylkypuisto on suunnattu niin suomalaisille kuin ulkomaalaisillekin hylkysukelluksen ja meriarkeologian harrastajille. Se on maksuton ja vapaasti sukellettavissa. Samalla, kun arkeologiset tutkimukset ja puiston rakentaminen etenevät pinnan alla, työn etenemistä ja löydöksiä esitellään verkossa kaikille hylyistä ja merenkulun historiasta kiinnostuneille. Hylkypuisto sijaitsee Stor Träskön saaren kupeessa, lyhyen venematkan päässä Porkkalan merikylästä.

Porkkalanniemen eteläpuoleinen alue on kiinnostavuudessaan ja kauneudessaan erityislaatuinen koko maailmassa. Metsähallituksen hallinnoimalle Stor Träskön saarelle on tulossa kallio- ja peräkiinnityspoijuja hylkyjen ja harvinaisen vesikasvillisuuden suojelemiseksi veneiden peräankkureilta. Saarella on Metsähallituksen edustajan mukaan jo rakenteilla muutakin infrastruktuuria, kuten merkitty reitti ja opaskylttejä virkistyskäyttöä varten.

Merellinen ”kyläyhteisö”

Vaikka Kirkkonummi on merellinen kunta, on veneily alueella vähentynyt ja veneilijöille tarkoitetut palvelut heikentyneet viimeisten vuosikymmenten aikana. Nyt suunta on kääntynyt. Porkkalan Merikylän toiminta on uuden yrittäjän myötä virkistynyt. Vierasvenesatama on ollut kesän ajan täynnä lähes koko ajan, ja meno on ollut kuin pari vuosikymmentä sitten ”Porkkalan kaupan” kulta-aikoina. Kirkkonummen Kantvikin pienvenesatamassa aloitti kaksi vuotta sitten toimintansa uusi kahvila, Cafe-Purje, ja myös siellä vierailijamäärät ovat kasvaneet.

Porkkalan Meripelastajat verkostoituu mielellään muiden paikallisten toimijoiden kanssa, luoden uutta ”kyläyhteisöä”, missä kaikki toimivat toinen toisensa tuntien ja toisiaan auttaen. Uskon, että hylkypuisto kasvattaa alueen positiivista kehitystä!

Trossi-jäsenille digitaalinen sukeltajan lippu

Meripelastusseuran Trossi-jäsenet voivat ladata maksutta Trossi-apista digitaalisen sukeltajan lipun. Lue lisää Trossi-mobiilisovelluksesta!

Aki Kaisla
Porkkalan Meripelastajien puheenjohtaja

Hylkypuiston kotisivut.