Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoisilla meripelastajilla poikkeuksellisen kiireinen kesä

Vapaaehtoisilla meripelastajilla on ollut poikkeuksellisen kiireinen kesä. Toukokuun alusta elokuun loppuun Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt suorittivat vesillämme yhteensä 1582 eriasteista pelastus- ja avunantotehtävää, mikä on yli 100 tehtävää enemmän kuin koko viime vuonna. Syyskuun alkupäivinä on kertynyt jo 22 tehtävää.

Kesän kiireisin meripelastuskuukausi oli heinäkuu, kuten aiempinakin vuosina (579 tehtävää), mutta alku- ja loppukesän lämpimät säät kasvattivat erityisesti touko- ja elokuun tehtävämääriä. Toukokuussa hoidettiin 58 ja elokuussa 74 tehtävää enemmän kuin vuonna 2017 samalla aikajaksolla.

Kiireisin kausi on ollut Päijänteen ja Kokemäenjoen alueen vapaaehtoisilla ja eniten tehtäviä on kertynyt Pirkanmaan yhdistykselle (109). Pelastusveneistä eniten tehtäviä on suorittanut Turun Meripelastusyhdistyksen ABSO (97).

Useimmissa tapauksissa pulassa on ollut huviveneilijä jonkinlaisen teknisen vian tai veneen huollon laiminlyönnin vuoksi (761 tehtävää). Yleisiä ovat tilanteet, joissa polttoaine on loppunut kesken matkan tai veneen akku tyhjentynyt yön aikana mökkisaaren rannassa. Myös monen veneilijän merimiestaidoissa on puutteita. Merimiestaidollinen virhe aiheutti avuntarpeen 195 tapauksessa.

Vapaaehtoiset meripelastajat hoitavat noin neljänneksen kaikista rannikkomme meripelastustehtävistä, ja sisävesillä osuus on vielä suurempi. Pelastusalusten ympärivuorokautinen päivystys avovesikaudella ylläpidetään kokonaan palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä. Päivystyskausi jatkuu loka-marraskuun vaihteeseen ja paikoin pitempäänkin.