Siirry pääsisältöön

Merialueen alle 10-metrisille pelastusveneille verovapaus

Korkein hallinto-oikeus on eilen 3.9.2018 antanut päätöksen, jonka mukaan merialueelle sijoitettavat alle 10-metriset pelastusveneet on vapautettu arvonlisäverosta. – Tämä on historiallinen ja vapaaehtoiselle meripelastustoiminnalle erittäin merkittävä päätös, sanoo Suomen Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jari Piirainen.

EU-lainsäädännössä kaikki meripelastustoiminnassa käytettäväksi rakennettavat alukset on vapautettu arvonlisäverosta. Suomessa on tähän mennessä arvonlisäverovapauden piiriin sisällytetty ainoastaan vähintään 10 metriä pitkät alukset.

Suomen Meripelastusseuralle pelastusveneitä toimittava Oy Petor Ab teki 28.6.2017 Keskusverolautakunnan tulkinnasta valituksen Korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO) yhteistyössä Meripelastusseuran kanssa. KHO katsoo lopullisessa päätöksessään, että Petor on oikeutettu myymään Meripelastusseuralle alle 10-metrisiä pelastusaluksia ilman arvonlisäveroa siinä tapauksessa, että alukset sijoitetaan merialueelle meripelastuskäyttöön. Nyt annettu päätös on lopullinen ja toimii jatkossa ennakkopäätöksenä.

Uusista PV2-luokan veneistä merialueelle sijoitettavat ovat jatkossa arvonlisäverovapaita.

– Meripelastusseuran aluksista valtaosa on alle 10-metrisiä, joten tämä päätös tuo meille huomattavan kustannussäästön uusia aluksia hankittaessa, toimitusjohtaja Jari Piirainen kertoo. – Vuosien 2018 ja 2019 alushankinnoissa puhutaan noin 200-300 tuhannen euron säästöstä.

KHO:n nyt antama päätös koskee ainoastaan merialueelle sijoitettavia meripelastusaluksia. Sisävesillä säilyvät ennallaan aiemmat määräykset, joiden mukaan vain yli 10 metriä pitkät pelastusveneet on vapautettu arvonlisäverosta.

– Puolet vapaaehtoista meripelastustyötä tekevistä yhdistyksistämme sijaitsee sisävesillä, Jari Piirainen jatkaa. – Seuraava askel, jonka eteen tulemme ponnistelemaan, on että verovapaus voitaisiin tavalla tai toisella laajentaa koskemaan myös sisävesiä.

Linkki KHO:n päätökseen.