Siirry pääsisältöön

Lämmin kesä on pitänyt vapaaehtoiset meripelastajat kiireisinä

Meripelastusseuran vapaaehtoiset ovat auttaneet vesillämme elokuun alkuun mennessä 2728 henkilöä. Kaikkiaan vapaaehtoismiehistöt ovat suorittaneet 1327 eriasteista pelastus- ja avunantotehtävää.

Meripelastusseuran vilkkaimmat toiminta-alueet ovat tähän mennessä olleet Päijänteen ja Kokemäenjoen vesistöt, missä on suoritettu 26 % koko maan tehtävistä. Suomenlahdella on hoidettu 24 % ja Saimaalla 23 % tehtävistä. Saaristomerelle tehtäviä on kertynyt 18 % kokonaismäärästä. Pohjanlahden osuus on ollut 8 %.

Kiireellisiin meripelastustehtäviin vapaaehtoiset on hälytetty 177 kertaa: näissä on pelastettu 38 alusta ja 32 henkeä todennäköiseltä menehtymiseltä. Meripelastustehtävät sisälsivät etsintöjä, sairaankuljetus- ja ensivastetehtäviä, sammutuksia sekä vaativuudeltaan eriasteisista avunanto- ja vahingontorjuntatehtäviä.

Trossi-jäsenpalvelutehtäviä kertyi edellisvuotta enemmän. Trossi-palvelunumero soi touko-heinäkuussa 879 kertaa – kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 56 %.

Avuntarpeessa vesillä on useimmiten alle 15-metrinen moottorivoimalla kulkeva huvivene. Useimmissa tapauksissa veneilijä on joutunut pulaan teknisen vian, aluksen huollon laiminlyönnin taikka merimiestaidollisen virheen vuoksi.

Meripelastusseuran yksiköt hoitavat yhteistyössä viranomaisten kanssa noin neljänneksen kaikista rannikkomme meripelastustehtävistä, ja sisävesillä osuus on vieläkin suurempi. Pelastusalusten ympärivuorokautinen päivystys avovesikaudella ylläpidetään kokonaan palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä.

Lisäksi meripelastusyhdistysten vapaaehtoisia meripelastajia kohtaa erilaisissa turvavene-, valistus- ja esittelytehtävissä kesätapahtumissa.

Trossi-palvelunumero auttaa

Veneilijöiden kiireettömien avunpyyntöjen välittämiseen perustettu Trossi-palvelunumero 0800 302230 palvelee ympärivuorokautisesti 30.10.2018 saakka.

Vaaratilanteissa sisävesillä tulee soittaa hätänumeroon 112 ja merialueella meripelastuskeskuksen hälytysnumeroon 0294 1000.