Siirry pääsisältöön

Meripelastajat testaavat taitojaan Raahessa

Meripelastajat eri puolilta maata kokoontuvat viikonloppuna Raaheen Meripelastusseuran 33. valtakunnallisiin meripelastustaitokilpailuihin. Kisat käydään kaupungin keskustassa lauantaina klo 7-16. Tapahtuma juhlistaa myös Raahen Meripelastusyhdistyksen 50-vuotista historiaa.

Meripelastustaitokilpailuissa arvioidaan tietoja ja taitoja, jotka ovat keskeisiä, kun vesillä pelastetaan ihmisiä. Tarkoituksena on myös kehittää miehistöjen pelastustaitoja, lisätä oppimishalua ja motivaatiota sekä verrata alan eri toimijoiden tasoa keskenään. Kilpailujen tehtävärastien aiheina ovat ensiapu, merenkulku, vedenvarasta nosto, viestiliikenne, merimiestaito ja ajankohtainen meripelastustehtävä. Kilpailujoukkueet koostuvat joukkueen johtajasta ja kahdesta jäsenestä.

Aikuisten kilpailujen yhteydessä järjestetään Meripelastusseuran nuorisotoiminnassa mukana oleville 13-16-vuotiaille omat kisat. Junnujen kilpailurastien aiheet omat samat kuin aikuistenkin, mutta tehtävät ovat hieman kevennettyjä.

Raaheen kilpailemaan on tulossa 22 joukkuetta, joista 16 edustaa vapaaehtoisia meripelastusyhdistyksiä ja 6 viranomaisia ja muita alan toimijoita. Nuorten sarjaan on ilmoittautunut 5 joukkuetta.


Meripelastustaitokisojen rata.

Ensimmäiset joukkueet lähtevät liikkeelle klo 7 Ammattikorkeakoulun kampukselta, ja viimeistä joukkuetta odotetaan maaliin Museonrantaan noin klo 16. Tulokset julkistetaan klo 18 mennessä. Kilpailun nettisivujen osoite on www.raahenmeripelastus.fi/mptk2018. Kuvia ja kuulumisia kisapäivästä julkaistaan myös sosiaalisessa mediassa, mm. www.facebook.com/RaahenMeripelastusyhdistys ja www.facebook.com/meripelastus.

Näyttävä yleisötapahtuma

Meripelastustaitokisojen kilpailurata sijoittuu kaupungin keskustaan, ja yleisö on tervetullutta seuraamaan ja kannustamaan joukkueita. Vapaaehtoiset meripelastajat esittäytyvät lauantaina muutenkin Raahen meripäivillä. Meripelastusseuran esittelyteltta pystytetään Merimuseon viereen. Seuran lippulaiva Jenny Wihurin johdolla Museonrantaan kiinnittyy yhteensä kahdeksan meripelastusalusta. Teltta on avoinna yleisölle klo 10-16 ja alukset klo 10-15.

Jo vuodesta 1986 lähtien järjestetyt meripelastustaitokilpailut on meripelastusalan merkittävin vuotuinen tapahtuma. Kilpailut pidetään vuorovuosin rannikolla ja sisävesillä. Tämän vuoden kisojen järjestämisestä vastaa Raahen Meripelastusyhdistys, joka viettää myös 50-vuotisjuhliaan.