Siirry pääsisältöön

Matias Pekkanen vuoden alusvastaava 2017

Meripelastusseura on nimittänyt Vuoden 2017 alusvastaavaksi Matias Pekkasen Etelä-Saimaan yhdistyksestä Lappeenrannasta. Pekkanen on ylläpitänyt ja huoltanut yhdistyksensä aluskalustoa huolellisesti ja määrätietoisesti vuosien ajan. Lisäksi hän on tehnyt uraa-uurtavaa kehitystyötä pelastus- ja koulutusalusten parissa.

Matias Pekkanen tuli mukaan vapaaehtoiseen meripelastustoimintaan Lappeenrannan yhdistykseen vuonna 1999. Yhdistyksen pelastusaluksen, PV Willimiehen alusvastaava hän on ollut kymmenisen vuotta. Lisäksi Pekkanen toimii Meripelastusseuran vapaaehtoisena aluskatsastajana.

Matias Pekkasen kehittämiä teknisiä ratkaisuja on hyödynnetty yhdistyksen omien alusten lisäksi myös muissa Meripelastusseuran Rankki-luokan veneissä. Merkittävin Pekkasen kehitysprojekti on kuitenkin harjoitusalus Jopi, jonka Pekkanen on suunnitellut, ja jonka rakentamista hän johti.

– Jopi on eittämättä Meripelastusseuran historian hienoin ja monipuolisin harjoitusalus tulipalosimulaattoreineen ja vuotoluukkuineen, sanoo Seuran alustarkastaja Taneli Mauno.

Vuonna 2016 valmistunut harjoitusalus Jopi on rakennettu Etelä-Saimaan yhdistyksen miehistökoulutukseen kohdealukseksi. Jopi on seitsemän metriä pitkä teräsrunkoinen alus, joka on toiminut alun perin hinaajana.

– Aluksen runko on erittäin vankka, ja se sopii siten hyvin harjoitusmaaliksi. Keulaosa on osastoitu vesitiiviillä ovella ja osastossa on kaksi erilaista vuotoluukkua, jotka toimivat paineilmalla. Keulassa on kelluke, joka kannattelee alusta, vaikka vuodot jätettäisiin auki, kertoo Matias Pekkanen. – Aluksen sisälle on mahdollista laittaa savukone, jolla voidaan simuloida tulipaloa, ja keulakannella on myös nestekaasukäyttöinen paloallas, johon voidaan sytyttää oikea tulipalo. Simulaattoria voidaan ohjata langattomasti tietokoneella jopa 50 metrin päästä.

Aluksista huolehtimisen ja niiden kehittämisen lisäksi Pekkanen on aktiivinen meripelastaja ja PV Willimiehen päällikkö.

Vuoden alusvastaava palkitaan nyt toista kertaa.

– Haluamme huomioida myös niitä aktiivisia vapaaehtoisia, jotka toimivat ulospäin näkyvän meripelastustoiminnan taustalla, ja joiden työpanosta ilman ei koko toiminta olisi mahdollista, sanoo Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jari Piirainen.

Huomionosoitus jaetaan Meripelastusseuran koulutuspäivillä 23.3.