Blogi

Jokainen lahjoitus on tärkeä!

Erilaiset lahjoitukset ovat mahdollistaneet vapaaehtoisen meri- ja järvipelastuksen Suomessa jo 120 vuoden ajan. Lahjoitukset ovat ratkaisevassa roolissa Meripelastusseuran toiminnassa myös tulevina vuosina.

Tänä vuonna 120 vuotta täyttävä Meripelastusseura ei olisi nykyisenlainen ilman erilaisten yhteisöjen, säätiöiden, yritysten ja yksityisten henkilöiden lahjoituksia. Järjestön kaikista tuloista lahjoitusten osuus on miltei viidennes.

– Lahjoitukset ovat elintärkeitä toimivan meri- ja järvipelastuksen ylläpitämiseksi. Rahallisten lahjoitusten lisäksi toimintaamme tuetaan esimerkiksi tarjoamalla käyttöömme toimitiloja, laitteita ja veneitä, kertoo Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jari Piirainen.

Toistaiseksi Meripelastusseura on saanut hyvin avustuksia esimerkiksi Veikkauksen varoista, mutta tuet ovat pienenemään päin. Jotta järjestö pystyy turvaamaan toimintansa ja hankkimaan tarvittavaa välineistöä vapaaehtoismiehistöille, on oman varainhankinnan kasvattaminen jatkossa entistä tärkeämpää.

– Jo nyt joudumme valitettavasti priorisoimaan ja siirtämään hankintoja tulevaan, koska varoja ei ole riittävästi, Piirainen kertoo.

Polttoaineesta pelastusveneisiin

Lahjoitusten avulla Meripelastusseura pystyy konkreettisesti ylläpitämään toimintaansa: lahjoituksilla on hankittu esimerkiksi uusi pelastusvene ja katettu koulutuskeskuksen rakennuskustannuksia.

– Vuosittain ylivoimaisesti suurin menoerämme on polttoaine. Kymmenen euron lahjoituksella saamme kymmenen litraa polttoainetta pelastusveneidemme käyttöön, Piirainen havainnollistaa.

Sadalla eurolla Meripelastusseura pystyy hankkimaan pelastusveneen miehistön jäsenelle ammattilaisten pelastusliivit, tuhannella eurolla seura taas saa uuden pelastuspuvun.

– 10 000 euroa kattaa kahden tai kolmen veneen vuosihuollot tai on merkittävänä osarahoituksena pelastusveneiden hankintaa ajatellen.

Kiitos kuuluu lahjoittajille

Tapoja lahjoittamiseen on monia. Yksi simppeli vaihtoehto Meripelastusseuran tukemiselle näin joulun alla on ostaa veneilijälle lahjaksi Trossi.

Myös testamenttilahjoittaminen nostaa pikkuhiljaa suosiotaan uudenlaisena, yleishyödyllisille yhteisöille merkittävänä varainkeruun muotona. Lisäksi Meripelastusseura saa vuosittain muutamia yksityisten henkilöiden merkkipäivälahjoituksia.

– Jos ylipäätään harkitsee lahjoittamista, kannattaa olla minuun yhteydessä. Kerron mielelläni lahjoittajille, mitä milläkin summalla saa ja miten varmistetaan, että varat menevät lahjoittajan toivomaan tarkoitukseen.

Lopuksi Piirainen haluaa lähettää terveisiä kaikille Meripelastusseuraa jo tähän asti tukeneille:

– Iso kiitos ja kumarrus! Lahjoittajat ovat nähneet tarpeellisena tukea vapaaehtoista pelastustoimintaa, oli summa tai tapa mikä tahansa. Jokainen lahjoitus on yhtä tärkeä, ja pienistä puroista ne suuretkin joet syntyvät, Piirainen hymyilee.

Suomen Meripelastusseura kiittää kaikkia järjestön toimintaa vuosien varrella tukeneita ja toivottaa rauhallista joulua!

Lue lisää Trossi lahjaksi -kampanjasta täältä.