Siirry pääsisältöön

Vuoden meripelastajaksi pelastusvene Jyryn miehistö Raahesta

Meripelastusseura on nimittänyt Vuoden meripelastajaksi pelastusvene Jyryn miehistön, joka pelasti kiville ajaneesta ja uppoamisvaarassa olleesta purjeveneestä kaksi ihmistä syyskuun lopulla.

Lauantaina 23.9.2023 puinen purjevene oli tarkoitus siirtää Kokkolasta Ouluun kahden hengen miehistöllä. Vene oli huonosti turvotettu ja alkoi vuotaa matkalla. Toinen veneessä olleista henkilöistä meni matkan aikana tarkistamaan pilssipumppujen toimintaa toisen jäädessä pinnaan. Pinnaan jäänyt henkilö oli kokematon purjehtija eikä kyennyt kovassa tuulessa ja aallokossa hallitsemaan purjevenettä, minkä seurauksena vene ajautui kivikkoon ja aaltojen voimasta meni sen yli.

Useampi pohjakosketus sai purjeveneen vuotamaan enemmän ja se oli vaarassa upota. Karilleajossa myös veneen perämoottorin potkurin sokkatappi katkesi, minkä seurauksena potkuri ei pyörinyt vaihteen ollessa päällä.
Meripelastuskeskus Turku hälytti Raahen Meripelastajien pelastusvene Jyryn tehtävään. Kohdealuksen tarkka sijainti ei ollut selvillä, koska purjeveneen sähköjärjestelmä oli pettänyt akkujen jäätyä veden alle. Jyryn miehistö suoritti reittietsintää laivaväylää pitkin ja havaitsi kohteen nopeasti.

Haveriveneen purjeet ja köysistöä oli meressä, mikä vaikeutti kovassa merenkäynnissä pelastusveneen pääsyä riittävän lähelle. Jyry saatiin haastavista olosuhteista huolimatta ajettua purjeveneen kyljelle ja moottoriruiskun pumpun avulla varmistettiin, että vene pysyy pinnalla.

Jyry hinasi purjeveneen kylkihinauksena asemapaikalleen. Jyryn miehistö varmisti koko hinauksen ajan, että mahdollisessa uppoamistilanteessa purjeveneessä olijat saataisiin siirrettyä pelastusveneeseen nopeasti ja turvallisesti.

– Tehtävässä yhdistyivät etsintä, ihmisen pelastaminen sekä vaativa hinaustehtävä, ja siinä tarvittiin miehistöltä huomattavan monipuolista meripelastusosaamista. Miehistön toimintaa vaikeutti lisäksi huono keli sekä purjeveneen ympärillä vedessä kelluva romu, Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg listaa Vuoden meripelastaja -nimityksen perusteita.

Pelastusvene Jyryn palkittavaan miehistöön kuuluvat Tomi Niemi (päällikkö), Marko Luimula, Antti Kolari ja Sanna Vartiainen. Miehistö tekee palkatonta vapaaehtoistyötä, kuten kaikki muutkin Meripelastusseuran 58 jäsenyhdistyksessä toimivat.

Suomen Meripelastusseura palkitsee vuosittain ansioituneen vapaaehtoisen meripelastajan tai pelastusveneen miehistön.