Siirry pääsisältöön

Meripelastajat kilpailevat Heinolassa 2.9.

Heinolan Järvipelastajat järjestää yhteistyössä Suomen Meripelastusseuran kanssa 36. valtakunnalliset meripelastustaitokilpailut Heinolassa lauantaina 2.9. Kisoissa vapaaehtoiset meripelastajat sekä alan viranomaiset testaavat taitojaan kaupungin keskustassa kiertävällä kilpailuradalla.

Tänä vuonna kilpailuun on ilmoittautunut 15 aikuisten ja 5 nuorten joukkuetta.

– Olen varsin tyytyväinen osallistujien määrään ja on kiva, että joukkueita on ympäri Suomen, kertoo kilpailunjohtaja Sami Salomaa.

Kilpailujen tehtävärastien aiheina ovat ensiapu, merenkulku, vedenvarasta nosto, viestiliikenne, merimiestaito sekä ajankohtainen meripelastustehtävä.

– Meripelastustaitokilpailuissa arvioidaan tietoja ja taitoja, jotka ovat keskeisiä, kun vesillä pelastetaan ihmisiä. Tarkoituksena on myös kehittää miehistöjen pelastustaitoja, kasvattaa motivaatiota sekä verrata alan eri toimijoiden tasoa keskenään. Verkostoitumista ja mukavaa yhdessäoloa unohtamatta, kertoo Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström.

Kilpailujoukkueet lähetetään matkaan porrastetusti lauantaiaamuna klo 8.30 alkaen ja radan kiertoon kuluu noin kaksi tuntia. Kilpailukeskuksena toimii Hotelli Kumpeli. Kaikki kuusi rastia sijaitsevat Heinolan keskustan lähistöllä ja yleisön on helppo seurata joukkueiden suorituksia.

– Yleisö on tervetullutta erityisesti Möljän puistoon, Kylpylän rantaan ja Siltasaareen. Toivomme kuitenkin työrauhaa rastihenkilöstölle ja kilpailijoille, Salomaa sanoo.

Meripelastustaitokilpailuja voi seurata myös lähes reaaliajassa kisasivustolla, https://meripelastustaitokilpailut.fi/ sekä sosiaalisessa mediassa. Tulokset julkistetaan noin klo 16.

Meripelastustaitokilpailut on järjestetty jo vuodesta 1986 lähtien vuosittain lukuun ottamatta koronavuosia 2020-2021. Vuorovuosin kilpaillaan rannikolla ja sisävesillä. Viime vuonna kisat pidettiin Ahvenanmaalla.

Heinolan Järvipelastajat perustettiin 1974 ja tänä päivänä sillä on kolme pelastusalusta. Toiminta-alueena yhdistyksellä on Ruotsalaisen, Konniveden ja Pyhäjärven alueet. Aktiivisia miehistön jäseniä on noin 30 ja koko jäsenmäärä yli 260. Veneilykaudessa suoritetaan noin 55-70 tehtävää. Yhdistystoiminta on aktiivista ja järvipelastustaitoja opetetaan viikottain niin nuorisolle kuin aikuisillekin.

Suomen Meripelastusseura on vuonna 1897 perustettu vapaaehtoisten meri- ja järvipelastusyhdistysten keskusjärjestö. Meripelastusseuralla on rannikolla ja sisävesillä yhteensä 59 pelastusasemaa, 135 pelastusvenettä ja lähes 1 500 vapaaehtoista miehistönjäsentä, jotka koulutetaan seuran omassa koulutusjärjestelmässä. Viime vuonna apuun lähdettiin yhteensä 1711 kertaa ja apua sai 3296 ihmistä. 22 ihmistä pelastettiin välittömästä hengenvaarasta.