Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoisilla meripelastajilla vaihteleva juhannus

Meripelastusseuran juhannuspäivystys, Operaatio Meritähti päättyi eilen illalla. Torstaista sunnuntaihin vapaaehtoisille miehistöille kertyi yhteensä 143 tehtävää koko maassa. Kiireisintä oli Lahden järvipelastajilla, ja yleisin avuntarpeen syy oli jonkinlainen tekninen ongelma.

Vapaaehtoisten meripelastajien juhannusviikonlopun tehtävistä 61 oli viranomaisen johtamia meripelastustehtäviä ja 82 kiireettömiä avustuksia. Trossi-jäsenpalveluun kuuluvia tehtäviä suoritettiin yhteensä 35.

– Voi sanoa, että juhannus oli meille varsin normaali ja tehtävien määrä oli hyvin lähellä aiempien vuosien keskiarvoa. Ehkä huomattavinta oli vaihtelevuus. Monilla paikkakunnilla oli tavallista kesäviikonloppua selvästi rauhallisempaa, kun taas toisilla asemilla oli tehtäviä jonoksi asti. Kiireisin juhannus oli Lahden järvipelastajilla ja Kotkan meripelastajilla, kertoo Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.

Yli puolet vesillä liikkujien avuntarpeista johtui jonkinlaisesta veneeseen kesken matkan tulleesta teknisestä viasta. Marko Stenberg muistuttaakin jälleen, että monta ongelmaa voi ehkäistä ennalta helpoilla teknisillä lähtötarkistuksilla.

– Tarkista aina ennen moottorin käynnistämistä polttoaine, jäähdytysneste, moottoriöljy, hihnat ja pilssi. Käynnistämisen jälkeen on hyvä vielä tarkistaa, että jäähdytysvesi kiertää, konehuoneessa ei ole vuotoja eikä koneesta kuulu epätavallisia ääniä ja että mittareiden lukemat ovat normaalit.

Meripelastusseuran ja Rajavartiolaitoksen yhdessä julkaisema Veneilijän tekniset lähtötarkistukset -kortti on ladattavissa Meripelastusseuran sivuilta, https://meripelastus.fi/blog/2023/04/27/veneilijan-tekniset-lahtotarkistukset/.