Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoisia meripelastajia tarvittiin vuonna 2022 yli 1700 kertaa

Vapaaehtoisten meripelastajien päivystyskausi on päättynyt koko maassa. Meripelastusseuran pelastusyksiköt hälytettiin kauden 2022 aikana alustavien tilastojen mukaan pelastus- ja avustustehtäviin 1701 kertaa. Apua sai kaikkiaan 3266 ihmistä, joista 22 pelastettiin välittömästä hengenvaarasta.

Meripelastusseuran vapaaehtoiset hälytettiin kauden aikana kiireelliseen viranomaisen johtamaan pelastustehtään 637 kertaa. Loput tehtävistä olivat eriasteisia avustuksia, joista Trossi-jäsenpalvelutehtäviä oli 524.

– Kahteen edelliseen koronakesään verrattuna veneilykausi oli hieman rauhallisempi, mikä heijastui myös Meripelastusseuran tehtävämäärään. Myös veneilykauden myöhäinen alkaminen vasta toukokuun loppupuolella, polttoaineen korkea hinta etenkin alkukesällä sekä parhaan veneilykauden viikonloppujen voimakkaat tuulet vähensivät veneilyn kokonaismäärää, kertoo Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.

Aiempien vuosien tapaan noin puolet vapaaehtoisille meripelastajille tulleista avunpyynnöistä johtui teknisestä ongelmasta tai huollon laiminlyönnistä.

– Erityisesti alkukaudella 2022 polttoaineen loppumisesta johtuneet avuntarpeet korostuivat – niiden osuus kaksinkertaistui edellisvuosiin nähden, Marko Stenberg kertoo.

Meripelastusseuran lopulliset tarkistetut tehtävätilastot julkaistaan tammikuun alussa.

Monta vaaratilannetta voisi ehkäistä ennalta

Marko Stenberg muistuttaa, että useissa tapauksissa teknisestä ongelmasta johtuva matkan keskeytyminen ja vaaratilanteen aiheutuminen olisi mahdollista ehkäistä jo ennen köysien irrottamista laiturista muutaman minuutin vievillä lähtötarkastuksilla.

Ennen moottorin käynnistystä olisi aina suositeltavaa tehdä vähintään seuraavat tarkistukset:

  • Polttoaineen määrä ja sen riittävyys aiotulle matkalle (+30 %)
  • Hihnojen kunto ja kireys
  • Jäähdytysnesteen määrä
  • Moottoriöljyn määrä
  • Pilssi
  • Yleissilmäys.

Moottorin käynnistämisen jälkeen on hyvä tarkistaa vielä seuraavat seikat:

  • Jäähdytysveden kierto
  • Mahdolliset vuodot (polttoaine, öljy, vesi, pakokaasu)
  • Epänormaalit äänet
  • Mittareiden lukemat (öljynpaine, lataus jne.).

– Ja luonnollisesti kaikilla veneessä matkustavilla on oltava sopivat pelastusliivit ja niitä on suositeltavaa käyttää oikein puettuna koko ajan vesillä liikuttaessa. Hätätilanne tulee aina yllättäen eikä pelastusliivien pukemiseen enää silloin ole välttämättä aikaa tai mahdollisuutta, Marko Stenberg lisää.

Apua saa ympäri vuoden

Vaikka Meripelastusseuran päivystyskausi on päättynyt, saa vesillä apua ympäri vuoden hätänumerosta 112 sekä meripelastuksen hälytysnumerosta 0294 1000. Vapaaehtoiset meripelastajat palaavat vesille huhti-toukokuussa.