Siirry pääsisältöön

Vuoden meripelastajat Porvoosta – pelastustehtävä poikkeuksellisen haastavissa olosuhteissa

Meripelastusseura on nimittänyt Vuoden 2021 meripelastajiksi porvoolaisten pelastusveneiden Aktia Porvoon ja Securitaksen miehistöt, jotka pelastivat kahden hengen venekunnan erittäin vaikeissa olosuhteissa viime syksynä.

Moottorivene ajoi rysään ja menetti ohjailtavuutensa huonossa säässä Pellingin länsipuolella illalla 22.10.2021. Merenkäynti oli kovaa, satoi ja oli pimeää. Porvoon Meripelastajien partioajosta palaamassa ollut pelastusvene Aktia Porvoo ehti 20 minuutissa apuun.

Haveriveneen moottori toimi edelleen ja vene peruutti vasta-aaltoon. Aktian saapuessa paikalle vene oli noin 200 metrin päässä saaresta ja vaarassa ajautua rantakivikkoon.

Kovan merenkäynnin vuoksi Aktia ei yrityksistä huolimatta päässyt turvallisesti avustettavan viereen. Lopulta hinausköysi saatiin pelastusveneeseen sitomalla se pelastusliiviin, jonka miehistö sai poimittua vedestä. Merenkäynnistä ja rannan läheisyydestä johtuen jouduttiin hinaus tekemään peruuttamalla.

Myös Porvoon Meripelastajien toinen pelastusvene Securitas oli onnettomuuden sattuessa lähistöllä ja tuli apuun varmistamaan hinauksen kulkua ja rysäpaikan ohittamista. Miehistö opasti Aktia Porvoota peruuttamaan oikeaan suuntaan, koska näkyvyyttä ei ollut ja ranta oli hyvin lähellä. Kun päästiin tuulensuojaan Pellingin pohjoispuolelle, hinausvuoron otti Securitas, joka kuljetti avustettavan veneen loppumatkan Tirmoon.

Tehtävä kesti yhteensä reilun tunnin. Rajavartiolaitoksen helikopteri seurasi varmistamassa tilannetta ilmasta käsin Pellingin pohjoispuolelle saakka.

– Hinaustehtävät ovat vapaaehtoisille meripelastajille tuttuja. Tässä tapauksessa pimeys, 15 metriä sekunnissa puhaltava tuuli ja parimetrinen aallokko tekivät muuten tavanomaisesta tehtävästä erittäin vaikean. Tehtävän onnistuneeseen suoritukseen tarvittiin molempia pelastusveneitä ja miehistöjen saumatonta yhteistyötä, sanoo Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.

Kuvassa vasemmalta oikealle Mika Mastomäki, Meeri Dahlberg, Jan Haapoja, Sebastian Nilsson-Ollandt ja Jari Salonen. Mikko Aroniitty puuttuu kuvasta.

Aktia Porvoon päällikkönä toimi Mikko Aroniitty ja miehistössä Jari Salonen, Meeri Dahlberg ja Mika Mastomäki. Securitaksen päällikkönä toimi Sebastian Nilsson-Ollandt ja kansimiehenä Jan Haapoja.

Miehistöt palkitaan Vuoden meripelastaja -nimityksellä, Meripelastajan malja -kiertopalkinnolla ja Meripelastusseuran ansiomerkeillä. Huomionosoitukset jaetaan Meripelastusseuran koulutuspäivillä MS Silja Serenadella 25.3.

Meripelastusseura on jo vuodesta 1992 lähtien palkinnut vuosittain ansioituneen vapaaehtoisen meripelastajan tai miehistön Vuoden meripelastaja -nimityksellä.