Siirry pääsisältöön

Meripelastusseura 125 vuotta turvana vesillä – juhlavuoden suojelijana tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Suomen Meripelastusseura on toiminut vesillä liikkujien turvana jo 125 vuotta. Nykyisin vapaaehtoiset meripelastajat tulevat apuun yli kaksituhatta kertaa joka vuosi. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii Meripelastusseuran juhlavuoden suojelijana.

Maamme ensimmäinen vapaaehtoinen meripelastusasema perustettiin Suursaareen vuonna 1857. Suomen Meripelastusseura perustettiin 40 vuotta myöhemmin 27.3.1897. Aluksi vapaaehtoiset meripelastajat liikkuivat soutaen ja purjeilla. Vuonna 1913 hankittiin ensimmäinen moottoripelastusvene Hangon meripelastusasemalle.

Marraskuussa 1929 Utön edustalla tapahtunut Drakenin haaksirikko vauhditti meripelastustoiminnan organisointia ja rahoituksen kehittämistä. Meripelastusseura käynnisti 1930-luvulla raha-automaattitoiminnan ja oli yksi Raha-automaattiyhdistyksen perustajajäsenistä.

Keväällä 1937 laskettiin vesille ensimmäinen Meripelastusseuran rakennuttama pelastusristeilijä, Outoori. Lähes kaksi vuosikymmentä myöhemmin, vuonna 1956 valmistui ensimmäinen teräsristeilijä. Harmaja palveli yli 40 vuotta. Sen korvasi edelleen käytössä oleva pelastusristeilijä Jenny Wihuri vuonna 1999.

Tänään Meripelastusseuraan kuuluu 58 jäsenyhdistystä, jotka ylläpitävät 60 pelastusasemaa rannikolla ja sisävesillä. Asemille sijoitettuna on 131 pelastusalusta, joiden miehistöissä toimii lähes 1 500 koulutettua vapaaehtoista meripelastajaa. Meripelastustoiminnan lisäksi Meripelastusseura parantaa turvallisuutta vesillä veneilyturvallisuuskoulutuksen ja valistuksen avulla.

”Jokainen voi vaikuttaa veneilyturvallisuuteen toimimalla vastuullisesti vesillä. Asenteella on merkitystä. Suomen Meripelastusseura on tehnyt ansiokasta ennaltaehkäisevää työtä jakamalla tietoa meriturvallisuudesta sekä kouluttamalla veneilijöitä”, kirjoittaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö Meripelastusseuralle osoittamassaan tervehdyksessä.

Meripelastusseuran vapaaehtoismiehistöjen tehtävämäärä on yli kaksinkertaistunut kahdessa vuosikymmenessä. Vuonna 2002 suoritettiin 844 tehtävää ja vuonna 2020 ylittyi ensimmäistä kertaa 2 000 tehtävän raja. Viime vuonna vapaaehtoiset meripelastajat tulivat vesillä apuun 2 126 kertaa ja apua sai yhteensä 4 413 ihmistä. 21 heistä pelastettiin välittömästä hengenvaarasta.

Pelastusveneiden miehistöt eivät saa mitään taloudellista korvausta työstään. Vuonna 2021 he tekivät pelastus- ja avustustehtävillä vapaaehtoistyötä yhteensä yli 14 000 henkilötyötuntia.

”Kiitän kaikkia Suomen Meripelastusseuran toimintaan osallistuneita arvokkaasta vapaaehtoistyöstänne vesillä liikkujien hyväksi. Vapaaehtoisten meripelastajien työpanoksen arvo yhteiskunnalle on mittaamattoman suuri”, kirjoittaa tasavallan presidentti.

Tasavallan presidentin tervehdyksen voi lukea kokonaisuudessaan täältä.