Siirry pääsisältöön

Operaatio Meritähti turvaa juhannusta vesillä

Vapaaehtoiset meripelastajat varautuvat kiireiseen juhannukseen. Vesilläliikkujien turvana päivystää lähes 130 pelastusalusta ja 1000 meripelastajaa ympäri maata torstai-illasta sunnuntai-iltaan. Meripelastusseura kannustaa vesilläliikkujia huolehtimaan myös itse turvallisuudestaan.

– Helteellä pelastusliivi voi tuntua tukalalta, mutta tosiasia on, että vain puettu liivi pelastaa. Onnettomuus tapahtuu aina yllättäen, ja silloin ei usein ole enää aikaa liivien hakemiseen ja pukemiseen, sanoo Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.

– Juhannusviikonlopuksi on luvattu pääosin lämmintä, mutta paikoin myös hyvin epävakaista säätä. Ennusteiden seuraaminen koko venematkan ajan on erityisen tärkeää, Stenberg jatkaa.

Meripelastajien turvallisuusvinkkien lista on pitkä, mutta jo mainittujen lisäksi Marko Stenberg nostaa esiin kolme.

– Tähystä ja ota huomioon muut vesillä liikkuvat. Käytä navigoinnissa sähköisten apuvälineiden lisäksi ajan tasalla olevaa paperista merikarttaa. Pidä avoveneessä hätäkatkaisija eli niin sanottu tappokytkin kiinnitettynä aina ajon aikana. Se sammuttaa veneen moottorin, jos putoat veteen.

Vesiliikennelain mukaan jokaisella vesikulkuneuvolla on oltava päällikkö, joka vastaa aluksen kunnosta, kulusta ja koko venekunnan turvallisuudesta. Vastuullisen veneilijän turvalliset toimintatavat ehtii vielä kerrata Meripelastusseuran Veneilytaito-verkkokursseilla osoitteessa veneilytaito.fi.

Avunpyynnöt

Vaara- tai hätätilanteessa vesillä soita aina hätänumeroon 112 tai meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000 (merialueella).

Meripelastusseuran Trossi-palvelunumerosta 0800 30 22 30 saa apua vesillä niissä ongelmatilanteissa, joissa kyseessä ei ole vaaratilanne eikä avun saamisella ole kiire. Trossi-palvelunumero päivystää vuorokauden ympäri.

Jos olet epävarma, onko kyseessä kiireetön avustus vai vaaratilanne, soita aina hätänumeroon tai meripelastuksen hälytysnumeroon.

Vapaaehtoiset meripelastajat toivottavat hyvää ja turvallista juhannusta!