Siirry pääsisältöön

Tutkimus: Suomalaiset ovat kiinnostuneita lahjoittamaan testamentissaan järjestöille

Perjantaina 13.9. vietetään kansainvälistä testamenttilahjoittamisen päivää (Legacy Giving Day). Päivän avulla halutaan muistuttaa, että testamentissaan voi ohjata perintöä hyväntekeväisyyteen. Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista on tehnyt testamentin tai harkinnut sen tekemistä. Heistä yhdeksän prosenttia haluaisi edistää arvojensa mukaista toimintaa laatimalla testamentin, jossa edunsaajana on jokin järjestö tai järjestöjä.

Suomalaisista 15 prosenttia on tehnyt testamentin ja 40 prosenttia on harkinnut sen tekemistä. Selvästi keskeisin syy testamentin tekemiselle on, että testamentin tekijä haluaa päättää mihin hänen omaisuuteensa menee kuoleman jälkeen (70 %). Lisäksi testamentin avulla halutaan muistaa itselle tärkeitä ihmisiä (32 %) sekä tehdä verosuunnittelua perijöiden puolesta (23 %). Testamentin ovat useimmiten tehneet yli 65-vuotiaat, korkeasti koulutetut ja eläkeläiset. Erityisesti alle 35-vuotiaat ja naiset ovat kiinnostuneita omien arvojen mukaisesta testamenttilahjoittamisesta.

Kiinnostavimmat testamenttilahjoittamisen kohteet ovat sairauksien hoito ja terveyden edistäminen (25 %), lasten ja nuorten hyvinvointi kotimaassa (23 %) sekä luonnonsuojelu (21 %). Myös vanhusten hyvinvointi kotimaassa (18 %), tiede ja koulutus (17 %) sekä eläinten hyvinvointi (17 %) ovat mieluisia testamenttilahjoittamisen kohteita.

-Testamenttilahjoittamisen avulla halutaan tukea samankaltaista toimintaa kuin mitä suomalaiset tukevat elinaikanaankin. On ilahduttavaa, että peräti yhdeksän prosenttia eli arvioiden yli 380 000 suomalaista on kiinnostunut kirjaamaan järjestön perintönsä edunsaajaksi. Testamenttilahjoittamisella voi tukea omien arvojensa mukaista toimintaa ja on myös hyvä tiedostaa, että ihmiset päivittävät testamenttejaan oman elämäntilanteensa muuttuessa, kertoo Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n pääsihteeri Pia Tornikoski.

Kiinnostus testamentin avulla lahjoittamiseen on kasvussa

Testamenttilahjoittaminen on useissa maissa hyvin yleistä. Kiinnostus testamentilla lahjoittamiseen on kasvanut myös Suomessa. Järjestöille osoitettujen perintöjen taustalla on halu tukea itselle tärkeitä asioita.

-Testamentit edustavat joissain maissa jopa 20–30 prosenttia hyväntekeväisyystyön rahoituksesta. Suomessa järjestöjen rahoituksesta noin alle viisi prosenttia katetaan testamenttilahjoituksilla, mutta määrä on kasvussa. Yleishyödylliset yhteisöt eivät maksa perintöveroa, mikä voi olla osa testamenttiin liittyvää verosuunnittelua, Tornikoski jatkaa.

13.9.2019 vietetään testamenttilahjoittamisen päivää 16 maassa: Suomen lisäksi Alankomaissa, Australiassa, Belgiassa, Espanjassa, Italiassa, Itävallassa, Irlannissa, Iso-Britanniassa, Kanadassa, Norjassa, Puolassa, Saksassa, Sveitsissä, Tanskassa ja Tsekissä.

Lue lisää testamenttilahjoituksen tekemisestä Suomen Meripelastusseuralle.