Siirry pääsisältöön

Pelastajien yhteistyö pelasti neljä ihmistä todennäköiseltä menehtymiseltä

Vapaaehtoisten meripelastajien ja pelastusviranomaisten saumaton yhteistyö pelasti merihätään joutuneen neljän hengen veneseurueen Vaasan saaristossa marraskuussa. Suomen Meripelastusseura palkitsee Vuoden meripelastaja -nimityksellä pelastusvene Wärtsilä Rescuen miehistön Vaasan Meripelastusyhdistyksestä.

10. marraskuuta yhden jälkeen yöllä viisimetrinen perämoottorivene ajoi karille Horsskärsfjärdenillä Vaasan saaristossa.  Veneessä olleet neljä miestä joutuivat veden varaan. Heistä kolme pääsi kiipeämään kiven päälle ja yksi takaisin karilla olleeseen veneeseen. Vain yhdellä miehistä oli pelastusliivit.

Yhden matkapuhelin toimi edelleen ja miehet saivat soitettua hätäpuhelun. Vaasan hätäkeskus paikansi matkapuhelimen ja välitti hälytyksen Turun meripelastuskeskukseen. Meripelastusjohtaja hälytti tehtävään Vallgrundin merivartioaseman partioveneen ja Vaasan Meripelastusyhdistyksen Wärtsilä Rescuen, jonka kotoa hälytetty miehistö sai pelastusaluksen liikkeelle 30 minuutissa.

Hetkeä ennen Wärtsilä Rescueta onnettomuuspaikalle saapunut partiovene paikallisti uhrit lämpökameralla pimeyden keskeltä, mutta ei päässyt lähestymään heitä kivikkoon. Matalamman syväyksen omaava Wärtsilä Rescue ajoi veneen keulan kiinni kiveen, ja miehistö avusti pahasti kylmettyneet ja jo lähes liikuntakyvyttömät miehet turvaan merivartioston partioveneen valaistessa kohdetta.

Pelastetut kuljetettiin Vaasan Kutterisatamaan, missä Pohjanmaan pelastuslaitoksen ensihoitoyksikkö otti heidät hoiviinsa.

Viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyön taso ainutlaatuista

Suomen viranomaisten ja vapaaehtoisten yhteistyö pelastustoiminnassa on erityislaatuista kansainvälisessäkin mittakaavassa.

Pelastustehtävää johtanut meripelastusjohtaja Ville Venho Länsi-Suomen merivartiostosta kiittää molempien veneyksiköiden toimintaa Vaasan veneonnettomuudessa.

– Veneyksiköiden yhteistoiminta oli esimerkillisen tehokasta, hän sanoo. – Tärkeää oli myös, että vapaaehtoisten meripelastajien pelastusvene Wärtsilä Rescue saatiin liikkeelle niin nopeasti kellonajasta huolimatta.

Niko Holmlund, Jouni Tuori, Kaj-Erik Loo ja Samuli Latomäki.

Meripelastusseura palkitsee pelastusvene Wärtsilä Rescuen miehistön, johon kuuluvat Kaj-Erik Loo (aluksen päällikkö), Samuli Latomäki, Jouni Tuori ja Niko Holmlund Vuoden meripelastaja -nimityksellä, Meripelastajan malja -kiertopalkinnolla ja Seuran ansiomerkeillä. Samalla Meripelastusseura palkitsee kunniakirjoin pelastustehtävässä mukana olleet viranomaisorganisaatiot kiitoksena hyvästä pelastustoiminnan yhteistyöstä.

Marraskuisessa veneilyonnettomuudessa ihmisten pelastamisessa olivat mukana Vaasan Meripelastusyhdistyksen lisäksi Vallgrundin merivartioasema, Meripelastuskeskus Turku, Vaasan hätäkeskus ja Pohjanmaan pelastuslaitoksen ensihoitoyksiköt.