Siirry pääsisältöön

Seurasaaren ainutlaatuinen meripelastusvaja kunnostettu

Helsingin Seurasaaressa sijaitseva historiallinen meripelastusvaja on kunnostettu, ja 1900-luvun alun asussaan oleva vaja luovutettiin Meripelastusseuralle tänään.

Seurasaaren kunnostettu meripelastusvaja.

Meripelastusvajan kunnostuksen teki Helsingin Meripelastusyhdistyksen jäsenistä koostuva ryhmä kevään ja kesän aikana kokonaan vapaaehtoistyönä. Vajan seinät hiottiin ja maalattiin useampaan kertaan perinteisellä punamultamaalilla, ja seinien tekstit ja logo uusittiin alkuperäisen mallin mukaan. Kunnostustöihin kului kaikkiaan lähes tuhat työtuntia. Hanketta konsultoivat Helsingin kaupunginmuseo ja Seurasaarisäätiö.

Helsingin Meripelastusyhdistys antoi meripelastusvajan kunnostuksen viime syksynä 120 vuotta täyttäneelle Suomen Meripelastusseuralle lahjaksi, joka nyt luovutettiin saajalle.

– Olemme vaikuttuneita ja kiitollisia tästä lahjasta, sanoo Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jari Piirainen. – Vaja on tärkeä osa vapaaehtoisen meripelastustoiminnan historiaa, ja kunnostettuna se säilyy tulevienkin sulkupolvien nähtäväksi.

1900-luvun alussa pääkaupunkiseudun rannikolla oli kymmenkunta Meripelastusseuran ylläpitämää meripelastusvajaa, jotka oli tarkoitettu ensisijaisesti hengenpelastukseen. Vajat oli varustettu soutuveneellä ja pelastusvälineillä. Nyt kunnostettu Seurasaaren entisen höyrylaivalaiturin vieressä sijaitseva vaja on ainoa säilynyt.