Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoiset turvanasi vesillä

Suomalaiset suuntaavat juhannuksena vesille sankoin joukoin. Vesilläliikkujien turvana päivystää 130 pelastusalusta ja lähes 1400 vapaaehtoista meripelastajaa ympäri maata. Operaatio Meritähti kestää torstai-illasta sunnuntai-iltaan.

Juhannus on kesän kiireisintä aikaa meripelastajille. Viime vuonna Meripelastusseuran miehistöt hoitivat juhannusviikonloppuna yhteensä 112 eriasteista pelastus- ja avunantotehtävää. Vapaaehtoisten apua sai 250 vesillä hätään joutunutta ihmistä.

Meripelastusseuran valmiuspäällikkö Jori Nordström neuvoo, kuinka parhaiten voi välttää meripelastajien tilastoihin päätymisen.

– Tärkeintä on pitää pelastusliivi päällä aina vesillä liikkuessa, Jori Nordström sanoo. – Hätätilanteessa sitä ei todennäköisesti enää ehdi pukea. Veden varaan joutuneelle pelastusliivi on todellinen hengenpelastaja.

Korkki kiinni vesillä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton tilastojen mukaan alkoholilla on osuutta valtaosassa juhannuksen tapaturmaisista hukkumisista. Myös vapaaehtoiset meripelastajat suosittelevat juhlajuomien korkkaamista vasta, kun köydet on kiinni laiturissa.

– Alkoholi ja vesillä liikkuminen eivät kuulu yhteen, sanoo Nordström. – Jo melko pienikin määrä alkoholia heikentää arviointi- ja toimintakykyä eri tilanteissa vesillä.

Vene ja varusteet kuntoon

Yli puolet vapaaehtoisten meripelastajien apua tarvitsevista veneilijöistä on joutunut pulaan teknisen vian vuoksi. Monet niistä olisi ollut vältettävissä.

– Veneen syys- ja keväthuoltoja ei kannata laiminlyödä, Jori Nordström muistuttaa. – Ennen lähtöä on hyvä vielä tarkistaa veneen varusteet ja testata laitteiden toimivuus. Polttoaineen määrä kannattaa arvioida mieluummin ylä- kuin alakanttiin.

Lisäturvaa Trossi-apista

Sääennuste pitää aina ottaa huomioon matkan reittiä suunnitellessa ja seurata sitä säännöllisesti matkan aikana. Reittisuunnitelma on tärkeää kertoa myös kotiin jääville. Jos kyseessä on kesän ensimmäinen venematka, on hyvä kerrata vesiteiden säännöt ja merimerkit. Hälytysnumerojen tulee olla helposti saatavilla.

– Meripelastusseuran Trossi-turvallisuussovelluksesta löytyy työkalut kaikkeen edellä mainittuun sekä lisäksi paikkatietoon perustuen lähin meripelastusalus ja turvasatama, kertoo Jori Nordström. – Maksuton Trossi-appi toimii IOS- ja Android alustoilla älypuhelimessa. Suosittelen!

Avunpyynnöt vesillä

Vaara- tai hätätilanteessa vesillä soitetaan meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000 (merialueella) tai hätänumeroon 112 (sisävesillä).

Meripelastusseuran Trossi-palvelunumerosta 0800 30 22 30 saa apua vesillä niissä ongelmatilanteissa, joissa kyseessä ei ole vaaratilanne eikä avun saamisella ole kiire. Trossi-palvelunumero päivystää vuorokauden ympäri.

Jos olet epävarma, onko kyseessä kiireetön avustus vai vaaratilanne, soita aina meripelastuksen hälytysnumeroon tai hätänumeroon.

Vapaaehtoiset meripelastajat toivottavat hyvää ja turvallista juhannusta!