Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoisilla meripelastajilla kiireinen alkukesä

Lämmin ja aurinkoinen alkukesä on pitänyt vapaaehtoiset meripelastajat kiireisinä. Meripelastusseuran miehistöt hoitivat toukokuun aikana 176 pelastus- ja avustustehtävää vesillä.

Viime vuoden toukokuuhun verrattuna tehtäviä on ollut kolmannes enemmän. Kiireisin toukokuu on ollut Suomenlahden ja Päijänteen ja Kokemäenjoen alueen vapaaehtoisilla. Pelastusveneistä eniten tehtäviä on suorittanut Helsingin Meripelastusyhdistyksen Mikrolog III.

PV Mikrolog III (kuva Markku Tamminen).

Useimmissa tapauksissa pulassa on ollut huviveneilijä jonkinlaisen teknisen vian tai veneen huollon laiminlyönnin vuoksi. Yleisiä ovat myös tilanteet, joissa polttoaine on loppunut kesken matkan tai veneen akku tyhjentynyt yön aikana mökkisaaren rannassa.

Monen veneilijän merimiestaidoissa on puutteita. Meripelastajat muistuttavatkin, että vähintään vesiteiden säännöt ja merimerkit kannattaa kerrata keväällä ennen ensimmäistä venematkaa. Veneessä tulee myös aina olla ajan tasalla olevat paperikartat sähköisten navigointilaitteiden lisäksi. Hyvään merimiestapaan kuuluu muiden vesilläliikkujien ja rannan asukkaiden huomioiminen.

Vapaaehtoiset meripelastajat toivottavat turvallista alkavaa veneilykesää 2018!