Siirry pääsisältöön

Lähes 4 000 sai vesillä apua viime vuonna

Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt suorittivat viime vuonna yhteensä 1 769 pelastus- ja avustustehtävää vesillämme. Kiireelliseen pelastustehtävään lähdettiin 548 kertaa ja 15 ihmistä pelastettiin todennäköiseltä menehtymiseltä.

Suurin osa vapaaehtoisten meripelastajien tehtävistä oli eriasteisia avunantotehtäviä, joita suoritettiin 1 130. Näistä Trossi-jäsenpalveluun kuului 428. Yhteensä apua sai 3 778 ihmistä ja 1 447 alusta. Lisäksi meri- ja järvipelastusyhdistykset panostivat veneilyturvallisuuden parantamiseen hoitaen 482 turvavene-, valistus- ja esittelytehtävää ympäri maata.

Kokonaistehtävämäärä jäi hieman edellistä, pitkän hellekesän vuotta pienemmäksi, mutta Suomenlahdella tehtiin uusi ennätys, 549 tehtävää. Kaikista tehtävistä kolmannes osui siis Suomenlahdelle, kun taas Päijänteen ja Kokemäenjoen, Vuoksen vesistön ja Saaristomeren osuudet olivat kaikki 20 prosentin tuntumassa. Pohjanlahden ja Pohjois-Suomen osuus oli yhteensä noin 8 prosenttia.

Avun tarpeessa vesillä on useimmiten alle 15-metrinen moottorivoimalla kulkeva huvivene. Näin myös viime vuonna. Useimmissa tapauksissa veneilijä joutui pulaan teknisen vian tai aluksen huollon laiminlyönnin vuoksi (826 tapahtumaa).

Meripelastusseuran yksiköt hoitavat noin kolmanneksen kaikista rannikon ja sisävesien meripelastustehtävistä.  Pelastusalusten ympärivuorokautinen päivystys avovesikaudella ylläpidetään kokonaan palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä. Päivystyskausi 2020 alkaa toukokuun alussa.

Haluaisitko auttaa meitä auttamaan?