Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoisten meripelastajien päivystyskausi alkaa – Trossi-numero vastaa jälleen 1.5.

Vapaaehtoiset meripelastajat päivystävät jälleen valmiina auttamaan suuressa osassa maata. Lopuissakin yhdistyksissä pelastusalukset lasketaan vesille toukokuun aikana. Trossi-palvelunumero vastaa veneilijöiden kiireettömiin avunpyyntöihin 1.5. lähtien.

Pelastusalukset päivystävät noin puolen tunnin hälytysvalmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa koko avovesikauden ajan. Viikonloppuisin ja loma-aikoina ollaan yleensä liikkeellä tai välittömässä lähtövalmiudessa.

Alkavan avovesikauden ensimmäinen tehtävä suoritettiin 21.4. Porvoossa, missä PV Securitas hinasi keskellä Porvoonjokea kelluvan, osittain uponneen jollan rantaan. Viime vuonna Meripelastusseuran miehistöt lähtivät hälytystehtävään yhteensä 1474 kertaa. Apua sai 3021 ihmistä ja 1251 alusta.

Porkkalan meripelastajien PV Aktia vesillelaskun jälkeen (kuva Aki Kaisla).

Veneen varusteet ja veneilijän taidot kuntoon ennen vesille lähtöä

Vapaaehtoisille meripelastajille tulevista avunpyynnöistä valtaosa tulee huviveneilijöiltä ja johtuu veneen teknisestä viasta, huollon laiminlyömisestä tai kuljettajan merimiestaidollisesta virheestä. Usein ongelmilta olisi vältytty veneen asianmukaisella huollolla ja varusteiden tarkistamisella.

Ennen vesille lähtöä on hyvä muistaa:

  • tarkista veneesi turvavarusteet, kuten pelastusliivit, sammuttimet ja hätämerkinantolaitteet.
  • tarkista myös viestintävälineiden toiminta.
  • varmista, että veneessäsi on riittävästi polttoainetta.
  • tee reittisuunnitelma ja muista kertoa se myös kotiin jääville.
  • tutustu säätiedotuksiin ja muista seurata niitä myös matkan aikana.
  • hanki Trossi-jäsenpalvelu veneesi turvaksi.
  • pelastusliivit kannattaa pitää päällä aina vesillä oltaessa.
  • säännöllisin väliajoin on hyvä kerrata merimiestaitojen perusasiat ja vesiliikenteen säännöt, kuten väistämissäännöt.

Lue lisää aiheesta Trossi-blogista!

Mistä pyydän apua?

Hätä- tai vaaratilanteessa vesillä tulee soittaa merialueella meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000 ja sisävesillä hätänumeroon 112. Aina jos olet epävarma, onko kyseessä vaaratilanne, soita em. numeroihin.

Meripelastusseuran Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30 on tarkoitettu Seuran Trossi-jäsenten ja muiden veneilijöiden kiireettömiin avunpyyntöihin, jotka keskus välittää edelleen vapaaehtoisille pelastusaluksille. Numero palvelee 1.5.-31.10.

Lataa myös puhelimeesi Meripelastusseuran Trossi-appi turvallisuussovellus!