Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoiset meripelastajat auttoivat taas tuhansia

Meripelastusseuran vapaaehtoiset auttoivat vesillämme viime vuonna yhteensä 3021 ihmistä. Kaikkiaan vapaaehtoismiehistöt suorittivat 1474 eriasteista pelastus- ja avunantotehtävää.

Kiireelliseen pelastustehtävään lähdettiin 116 kertaa ja näissä tehtävissä 27 ihmistä pelastettiin todennäköiseltä menehtymiseltä. Etsintöjä sekä sairaankuljetus- ja ensivastetehtäviä suoritettiin yhteensä 153. Loput olivat vaativuudeltaan eriasteisista avunanto- ja vahingontorjuntatehtäviä. Trossi-jäsenpalvelutehtäviä kertyi 326. Lisäksi meripelastusyhdistykset hoitivat yhteensä lähes 500 turvavene-, valistus- ja esittelytehtävää erilaisissa tapahtumissa ympäri maata.

Avun tarpeessa vesillä on useimmiten alle 15-metrinen moottorivoimalla kulkeva huvivene. Näin myös viime vuonna. Useimmissa tapauksissa veneilijä joutui pulaan teknisen vian tai aluksen huollon laiminlyönnin vuoksi (722 tapahtumaa). 215 tapauksessa syynä oli merimiestaidollinen virhe.

Meripelastusseuran vilkkain toiminta-alue oli Suomenlahti, missä suoritettiin viime vuonna lähes kolmannes (30 %) koko maan tehtävistä. Päijänteen ja Kokemäenjoen vesistön pelastusalukset hoitivat 26 % tehtävistä. Vuoksen vesistön alueella tehtäviä kertyi 18 % ja Saaristomerellä 16 % kokonaismäärästä. Pohjanlahden ja Pohjois-Suomen alueiden yhteenlaskettu osuus oli 10 %. Yksittäisistä paikallisyhdistyksistä eniten suoritteita oli Helsingin Meripelastusyhdistyksellä (126 kpl).

Meripelastusseuran yksiköt hoitavat noin neljänneksen kaikista rannikkomme meripelastustehtävistä, ja sisävesillä osuus on vielä suurempi. Pelastusalusten ympärivuorokautinen päivystys avovesikaudella ylläpidetään kokonaan palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä. Päivystyskausi 2018 alkaa asteittain huhti-toukokuun vaihteessa.

Trossi-palvelunumero auttaa!

Veneilijöiden kiireettömien avunpyyntöjen välittämiseen perustettu Meripelastusseuran Trossi-palvelunumero toimi viime kaudella jo toista vuotta. Noin neljännes kaikista vapaaehtoisille meripelastajille tulleista avunpyynnöistä tuli Trossi-numeron kautta. Avustuspuheluita tuli yhteensä 851, ja ne koskivat 606 eri tehtävää. Ylivoimaisesti vilkkain kuukausi oli jälleen heinäkuu, jolloin palveluun tuli 218 puhelua, mikä tarkoittaa noin 7 puhelua päivässä.

Meripelastusseura toivoo, että tulevalla kaudella yhä useampi veneilijä käyttäisi Trossi-palvelunumeroa kiireetöntä apua vaativissa tilanteissa. Vaaratilanteissa vesillä tulee edelleen aina soittaa merialueella meripelastuskeskuksen hälytysnumeroon 0294 1000 ja sisävesillä hätänumeroon 112.