Siirry pääsisältöön

Vapaaehtoisilla meripelastajilla yli 1500 tehtävää alkuvuoden aikana

Meripelastusseuran vapaaehtoiset miehistöt ovat suorittaneet elokuun loppuun mennessä yhteensä 1525 pelastus- ja avustustehtävää vesillämme. Meripelastajat muistuttavat vesillä liikkujia antamaan työrauhan tehtävällä olevalle pelastusalukselle.

Vapaaehtoisten meripelastajien alkuvuoden tehtävämäärä on lähellä kahden viime vuoden tasoa.

-Pientä nousua on pariin edellisvuoteen verrattuna, mutta ei merkitsevää. Näyttää siltä, että tehtävämäärä on tasoittunut koronavuosien 2020-2021 piikin jälkeen, sanoo Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.

Meripelastusseuran yksiköiltä on tänä vuonna saanut apua 3037 ihmistä ja 1233 alusta.

-Kiireisintä on ollut edellisvuosien tapaan Suomenlahdella, mutta eniten tehtävämäärät ovat suhteessa kasvaneet Vuoksen ja Pohjanlahden alueilla. Tyypillinen asiakkaamme on moottoriveneilijä, joka on joutunut vesillä pulaan jonkin teknisen ongelman vuoksi, Stenberg kertoo.

Anna pelastusalukselle työrauha

Vapaaehtoiset meripelastajat ovat avustettavaa alusta hinatessaan kohdanneet tänä vuonna useamman kerran vaaratilanteita, kun kolmas vesikulkuneuvo oli vähällä ajaa hinausköyteen.

-Hinausköysi on yleensä pitkä ja sitä voi olla vaikea havaita, koska suuri osa köydestä on vedenpinnan alla. Hinauksen voi tunnistaa hinaavan aluksen merkkikuvioiden tai merenkulkuvalojen lisäksi siitä, että meripelastusalus kulkee hitaasti ja sen perässä tulee toinen vene samassa linjassa ja samalla nopeudella. Hinaavan meripelastusaluksen ohjailukyky on rajoitettu, joten se on hyvä kiertää riittävän kaukaa, Marko Stenberg ohjeistaa.

Toimi hinauksen havaitessasi näin:

  • Anna meripelastusalukselle riittävästi työskentelytilaa.
  • Vältä aallonmuodostusta.
  • Älä missään tapauksessa aja hinaavan ja hinattavan aluksen välistä.

Vapaaehtoisten meripelastajien päivystyskausi jatkuu paikkakunnasta riippuen marras-joulukuulle tai jäiden tuloon asti. Vesillä saa ympäri vuoden apua hätänumerosta 112 ja meripelastuksen hälytysnumerosta 0294 1000. Meripelastusseuran ylläpitämä, veneilijöiden kiireettömiin avunpyyntöihin tarkoitettu Trossi-palvelunumero 0800 30 22 30 päivystää lokakuun loppuun.